BOŽIĆNI CIKLUS PREDAVANJA
06/12/2017
XXII MEĐURELIGIJSKI KONCERT
07/12/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE
ODRŽAO PREDAVANJE

U sredu 06. decembra 2017 god. otpočeo je novi Božićni ciklus predavanja u organizaciji Crkvene opštine zagrebačke. Prvo predavanje u ovom ciklusu održao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije, na temu Smisao i značaj posta u hrišćanskom životu. Sva mesta u svečanoj sali SKD Prosvjeta su i ovoga puta bila popunjena.

Pojašnjavajući smisao posta kroz primere iz Svetog Pisma Mitropolit je istakao i značaj posta kao pripreme za velike praznike među kojima je i praznik Rođenja Hristovog za koji se upravo pripremamo. „Ovaj post, kao i neki drugi postovi, pre svega Vaskršnji post, jeste post u čast nekog događaja iz života Gospoda našega Isusa Hrista. Ovaj konkretni post vezan je za Njegovo rođenje. Taj praznik Rođenja Hristovog jeste praznik mira. Praznik kada šaljemo poruke mira jedni drugima i kada se šalju poruke mira čitavom svetu. Praznik koji se još u našem narodu i našoj Crkvi naziva mirboženje.

-Bog je uveo post kada je Adamu i Evi rekao da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla. Reč post tolazi od grčke reči nistevo što znači ne jedem. Bog kaže Adamu: „Sa drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi“.

-Adam, koji je sve dobio od Boga pa i ovaj postojeći svet koji je raj ili hram koji mu je dat da u njemu služi, je trebao svojom slobodnom voljom da prihavti tu Božiju zapovest u kojoj se već u početku otkriva smisao posta.“

Na kraju Mitropolitovog izlaganja predavanje je obogaćeno dijalogom između prisutnih i Mitropolita kroz pitanja i odgovore na njih.

Drugo predavanje u Božićnom ciklusu predavanja održaće prezviter Rade Despotović iz Ljubljane, na temu U svetlosti Tvojoj vidimo svetlost.