GODIŠNJICA MAJSKE SKUPŠTINE U SREMSKIM KARLOVCIMA
16/05/2018
PATRIJARH SRPSKI G. IRINEJ U LJUBLJANI
20/05/2018

PATRIJARH SRPSKI G. IRINEJ
U ZVANIČNOJ POSETI SLOVENIJI

U petak 18. maja 2018. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej otpočeo je svoju zvaničnu posetu Sloveniji. Zajedno sa Mitropolitom Zagrebačko-ljubljanskim g. Porfirijem i nadležnim sveštenikom jerejem Dejanom Mandićem, Njegova Svetost posetio je gradonačelnika Kopra g. Borisa Popoviča. U zgradi opštine gde su gosti dočekani gradonačelnik je Njegovu Svetost upoznao sa istorijom grada Kopra, aktuelnom situacijom, kao i o stanju srpske nacionalne manjine koja tu živi. Nakon sastanka Patrijarh je obišao grad i lokaciju na kojoj je planirana izgradnja novog pravoslavnog hrama.

Patrijarh Irinej je naveo da se prvi put nalazi u Kopru i uopšte u tim krajevima Slovenije, te da mu je nakon posete Ljubljani ovo druga poseta Sloveniji. Patrijarh je rekao da je oduševljen i očaran lepotom ove zemlje, čistoćom i putevima koji su izvanredni. Podsetio je da je Kopar nekada bio veliko pristanište ne samo za Sloveniju, već za čitavu bivšu Jugoslaviju.

„Mi Srbi imamo veliko poštovanje i uvažavanje prema Sloveniji, bili smo uvek bliski i želeo bih da to ostane tako i u budućnosti, jer mi smo slovenski narodi i treba da budemo bliski jedni drugima. Mi iz Srbije treba da se ugledamo na razvoj Slovenije, koja je uvek bila jedan divan primer i sada je i ostaće”, kazao je Patrijarh Irinej.

Popovič je kazao da je veoma zadovoljan što je imao priliku da ugosti srpskog patrijarha i delegaciju SPC, te što su imali prilike da upoznaju goste sa Koprom, kao i da razgovaraju o tome šta se događa u Sloveniji, Srbiji i drugim državama regiona. „Razgovarali smo o tome kako se razvija Kopar, Slovenija, naša luka i meni je velika čast da sam danas mogao da ugostim Patrijarha Irineja”, dodao je Popovič.

Foto izvor: www.ekoper.si/