Raspored bogosluženja prve sedmice Velikog posta u Zagrebu
07/03/2022
Nenad Milošević: O Liturgiji Pređeosvećenih Darova
07/03/2022

Patrijarh obišao radove na obnovi Sabornog hrama u Zagrebu

Otac Duško Spasojević i patrijarh Porfirije u obilasku hrama

Sva građevina, skladno spojena, raste u hram sveti u Gospodu u koga se i vi zajedno ugrađujete u obitalište Božije u Duhu, citat je svetog apostola Pavla koji je patrijarh Porfirije naveo na svom Instagram nalogu, nakon obilaska radova.

 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, koji je i Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obišao je, u subotu, 5. marta, hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koji se nalazi u jeku obnove nakon što je pretrpeo ozbiljna oštećenja u zemljotresima 2021. godine. Starješina hrama, protojerej-stavrofor Duško Spasojević, Patrijarha je upoznao sa napretkom obnove i fazama koje slijede.

Istog dana, Njegova Svetost napisao je na svom Instagram profilu da se uvjerio da radovi napreduju dobro, ali i da će biti potrebno još dosta strpljenja i sredstava kako bi hramu bilo vraćeno ranije blagoljepije.

”Gospod nas poziva da se obnavljamo u duhovnom smislu, da se izgrađujemo i preobražavamo sećajući se reči apostola Pavla: ‘Tako, dakle, niste više stranci ni došljaci, nego ste sugrađani svetih i domaći Božji, nazidani na temelju apostola i proroka, gde je ugaoni kamen sam Isus Hristos, na kome sva građevina, skladno spojena, raste u hram sveti u Gospodu u koga se i vi zajedno ugrađujete u obitalište Božje u Duhu’ (Ef 2, 19-22)“, stoji na Instagram profilu Patrijarha srpskog.

Tekst i Fotografije: P. K.