Vladika Sava: Egoizam je prepreka našoj zajednici sa Bogom
14/02/2022
SPOG čestita dan državnosti Srbije
15/02/2022

Ljubeći čovjeka, ljubimo Boga

Istinski srećan čovek jeste samo onaj ko se u zajednici ljubavi susreće sa drugim čovekom. Susrevši se sa drugim, čovjek se susreće i sa samim Bogom, poručio je otac Bogoljub

 

Na praznik Sretenja Gospodnjeg, 2/15. februara, Božanstvenu liturgiju u gimnazijskoj kapeli Svetog Save u Zagrebu, služio je Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog. Sasluživalo mu je zagrebačko sveštenstvo, i đakon Budimir Kokotović iz Beograda.

Po pročitanom odlomku iz Jevanđelja po Luki, besjedio je Arhijerejski zamjenik Bogoljub Ostojić. Kazao je da je praznik Sretenja praznik nade koju je razbuktala jedna od ličnosti koje se spominju u pročitanom jevanđelju – pravedni starac Simeon. ”Upravo taj starac, kako nam svedoči Jevanđelje, bio je simbol celokupnog čovečanstva, simbol svekolike tvorevine koja je iščekivala da se ostvari Jevanđelje Božije, ona prva blagovest data još praocu našem Adamu, u raju, da će doći spasitelj sveta“, kazao je otac Bogoljub.

”U četrdeseti dan po rođenju Hristovom, dolazi Josif sa Marijom i novorođenim sinom Isusom, kako bi ispunio Zakon Božji da svako muško dete koje otvori matericu majke bude doneseno u hram Gospodnji u Jerusalimu i da se tamo prinesu propisane žrtve i da se na taj način dete prinese i posveti Bogu. Simeon, vođen i nadahnut Duhom Svetim, ne po svom ljudskom osećanju, već po Božjem otkrivenju, susreće blagoslovenu porodicu. On prima na svoje ruke najsvetije dete i govori reči: Sada otpuštaš u miru slugu svoga Gospode, reči koje svakodnevno slušamo na večernjim bogosluženjima”, podsjetio je otac Bogoljub.

Simeon, vođen Duhom Svetim i po Božjem otkrivenju, susreće blagoslovenu porodicu

Pravedni Simeon blagodari Bogu što mu je dao mogućnost da primi u svoje ruke Spasitelja svijeta i da se na taj način ostvari susret po kome ovaj praznik i nosi ime – susret Boga i čovjeka, susret koji za čovjeka označava spasenje.

”Susreli smo se, u ličnosti pravednoga Simeona, sa Bogom, i to sa Bogom koji nam se otkrio u ljudskom telu. Bog se Simeonu otkrio kao malo, nevino, četrdesetodnevno dete. U tom detetu pravedni starac video je blagovest spasenja i predvečnoga Boga koji se obukao u ljudsku prirodu.”, kazao je Arhijerejski zamjenik.

Sretenje je praznik radosti, praznik susreta koji nas podsjeća koliko je susret važan ljudima, koliko je istinska sreća u susretu, jedinstvu i zajednici sa drugim. Otac Bogoljub je istakao i da riječ sreća i sretan dolazi od riječi sretanje, susret.

”Istinski srećan čovek jeste samo onaj koji se u zajednici ljubavi susreće sa drugim čovekom, a, susrevši se sa drugim čovekom, on se susreće i sa samim Bogom. Nisu slučajno govorili veliki podvižnicii i monasi egipatske pustinje: Video sam brata svoga, video sam Boga svoga”, rekao je otac Bogoljub.

Nevena Maksimović
Foto: Borna Validžić