MUZEJ MITROPOLIJE ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKE

Muzej Srpske pravoslavne crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske (u Zgradi Mitropolije Đure Deželića br.4) osnovan je 23. oktobra 1981.godine, a postavka za javnost otvorena 26. aprila 1985. godine.

Stalna postavka bila je u parteru ( šest prostorija ) na površini od 423 kvadratnih metara.

Najveći broj predmeta činile su crkveno umetničke dragocenosti koje su opljačkale ustaše u Drugom svetskom ratu, i koje su posle mnogih zahteva vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi tek 1983. godine. Među izloženim dragocenostima najviše je bilo ikona (67) od XVI do XIX veka, ikonopisačka dele srpskih, ruskih i kritskih zografa, crkveni metal (30) i tekstil (11).

Posebnu umetničku i naučno-istorijsku vrijednost predstavljale su rukopisne bogoslužbene knjige od XV do XVIII veka; zatim, liturgijske knjige štampane u Mlecima, Beču i Moskvi; kao i privilegije austrijskih careva i moldavskog vojvode Jovana Basarabe (15).Zgrada Mitropolije zajedno sa Muzejom minirana je 11. aprila 1992. godine u 22.45 časova.

Ogromne količine eksploziva raznijelo je zgradu Mitropolije a time i crkveno-umjetničke i druge predmete koji su svedočili o duhovnom, kulturnom i stvaralačkom biću Srba na području stare Marčanske eparhije, osnovane u HVI veku.

Rizničar muzeja
Đakon Branimir Jokić
+385(0)98/9615-063
e-mail: jokicbran@gmail.com