SVETA TAJNA JELEOSVEĆENJA U MARIBORU I RAVNAMA NA KOROŠKEM
01/04/2017
INTERVJU MITROPOLITA PORFIRIJA ZA POLITIKU
15/04/2017

Mitropolit Porfirije služio Svetu liturgiju u Sisku

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, služio je u petu nedelju posta, 2. aprila, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svete Petke u Sisku.

Mitropolitu su sasluživali protojerej-stavrofor Duško Spasojević, paroh zagrebački i jerej Veselin Ristić, paroh sisački, te đakon Branimir Jokić iz Zagreba.

Mitropolit se prigodnom besedom obratio okupljenim vernicima govoreći o pročitanom jevanđelju u kojem se opisuje da Gospod sa svojim učenicima ide ka Jerusalimu, gde će doživeti stradanje. Učenici su mislili, pošto su pogrešno tumačili proroštva da Mesija, to jest Spasitelj treba da bude silan i moćan, vođa od ovoga sveta. A Gospod im objašnjava kakav je i ko je Mesija, onaj koji služi, ko hoće da bude prvi, mora da služi svima. Mesija, to jest Spasitelj Gospod naš je došao, ne da pokori svet pod svoje noge, nego da mu služi, da bude blizu svakog od nas, da prepozna svaku muku, svaku nevolju, svako iskušenje, svaku teškoću u nama i oko nas i da nam iznutra otkrije koji je put borbe sa teškoćama. Mitropolit je naglasio da osnovno pitanje koje nam se postavlja je: "Da li postoji večnost, da li postoji večni život, ako ga nema onda je sve besmisleno". Mi Hrišćani i kroz ovu priču koju smo čuli kroz jevanđelje, kroz veru svoju, verujemo da naprosto nije moguće da nema večnog života, da nije moguće da ne postoji neko trajanje i posle ovog našeg biološkog postojanja. Jer ako toga nema, sve je besmisleno. Verujemo dakle u večnost i upravo ovaj post, a sada smo u petoj nedelji posta, još dve su nam ostale do cilja kojeg nas vodi ovaj post, to je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik praznoga gorba. Tu se temelji vera naša, na pobedi Hristovoj nad smrću. On jeste potpuni Bog, ali je na sebe uzeo i potpunu ljudsku prirodu i u njoj i sa njom zajedno vaskrsao i u njoj i sa njom pobedio smrt.

Po završetku Svete Liturgije, druženje sa vernicima nastavljeno je u crkvenoj sali uz prigodno posluženje, nakon čega su blagoslovom Mitropolita Porfirija podeljeni paketi pomoći za predstojeće Vaskršnje praznike.