Mitropolit Porfirije primio u posetu Kardinala Bozanića
22/09/2018
Patrijarh Irinej i Patrijarh Vartolomej zajedno služili Svetu Arhijerejsku Liturgiju
30/09/2018

Patrijarh Irinej i Patrijarh Vartolomej
u Solunu

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej u pratnji Visokopreosvećenog Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g-dina Porfirija boravi u višednevnoj poseti Solunu. Povod ove posete je obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata. Ovaj jubilej biće krunisan Svetom Patrijaraškom Liturgijom koju će na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu zajedno služiti Njegova Svesvetost Patrijarh konstantinopoljski i vaseljenski g-din Vartolomej i Njegova Svetost Patrijarh srpski g-din Irinej.

Patrijarh srpski Irinej u Solun je stigao u petak, 28. Septembra 2018. godine g-dina, a nasolunskom aerodromu dočekao ga je domaćin i organizator proslave ovog važnog jubileja, Visokopreosvećeni mitropolit neapoljski g-din Varnava.

Prvog dana svoje posete Solunu Svjatjejši Patrijarh srpski Irinej susreo se sa studentima koje je naša pomesna crkva poslala u Solun na usavršavanje u teološkim naukama.

Sutradan, u subotu 29. septembra 2018. godine, Patrijarh Irinej je zajedno sa Vaseljenskim Patrijarhom Vartolomejem posetio prirodni rezervat u mestu Kalohori gde je Patrijarh Vratolomej predvodio molitvu za očuvanje životne sredine.

Dvojica Patrijaraha posetili su i fabriku Haitoglu koja se na tradicionalan način bavi proizvodnjom halve. Vlasnici ove fabrike su se tokom ratnih dešavanja devedesetih godina odazivali na svaki poziv Mitropolita Varnave da našem stradalnom narodu pošalju pomoć.

Patrijarh Irinej i Patrijarh Vartolomej posetili su i istorijski hram Svetog Atanasija u Evozmosu i svečano otvorili novoizgrađeni starački dom, narodnu kuhinju i vrtić Mitropolije neapoljske.

U popodnevnim satima održan je bratski sastanak Patrijarha srpskog g-dina Irineja i Patrijarha konstantinopoljskog i vaseljenskog g-dina Vartolomeja na kome se u duhu obostranog razumevanja i bratske ljubavi razgovaralo na teme od međusobnog i svepravoslavnog značaja.

U večernjim časovima u Kulturnom centru Moni Lazariston koji se nalazi u neposrednoj blizini Zejtinlika, otvorena je izložba retkih fotografija sa Solunskog fronta i iz Prvog svetskog rata autora Konstantina Nigdelisa. Posle otvaranja izložbe usledio je kulturno-umetnički program na kom su govorili Patrijarh Vartolomej, Mitropolit neapoljski Varnava i predstavnici lokalnih vlasti, a potom je usledilo premijerno izvođenje kompozicije poznatog solunskog kompozitora Emanuila Lazaridisa, napisane povodom stogodišnjice proboja Solunskog Fronta i završetka Velikog rata.

Priredili: Nikola Stanković i Bojan Bundalo

Izvor: TV Hram