LEKOVITE PORUKE MITROPOLITA PORFIRIJA
24/03/2018
KREMACIJA ILI SAHRANA?
25/03/2018

ODRŽANA SJEDNICA EPARHIJSKOG
SAVJETA EPARHIJE ZAGREBAČKO-
LJUBLJANSKE

U Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu, prizivom Svetog Duha za blagosloven rad Eparhijskog savjeta, koji je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, u subotu 24. marta 2018. godine otpočelo je redovno, godišnje zasjedanje Eparhijskog savjeta Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Radni dio sjednice nastavljen je u prostorijama Eparhije. U uvodnom dijelu Mitropolit je naglasio da je cilj sjednice ovog crkvenog tijela sagledati, koliko je to moguće, događaje i rezultate rada koji su iza nas i u predstojećem periodu nastojati insistirati na onome što je bilo dobro.

U nastavku su razmatrani rezultati obnove hramova, povrata imovine, rada Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina-Katarina Branković i Gospodara u Zagrebu. Usvojeni su Završni račun Eparhijskog upravnog odbora za 2017. godinu i Prijedlog budžeta za 2018. godinu. Istaknuto je da se u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske obnavljaju i crkve u onim mjestima u kojima praktično nema naših ljudi. U ove prostore se ulažu prilično velika sredstva, a nažalost, rijetko kada i kome se vrata tih crkava otvaraju. Tokom protekle godine nastavljeni su radovi na obnovi hrama Manastira Lepavine. Posebna pažnja posvećena je sagledavanju i dubljoj analizi okolnosti u kojima danas žive pravoslavni Srbi u Hrvatskoj i Sloveniji. Srpska zajednica u Hrvatskoj, slično kao i većinska populacija, posljednjih nekoliko godina u prilično velikom broju napušta svoja mjesta odlazeći u evropske zemlje gdje relativno lako pronalaze poslove i kvalitetnije uslove života. Ovaj trend je prisutan i u Republici Sloveniji. Mitropolit je istakao da je pred nama veliki izazov kako da animiramo naše ljude da sačuvaju i produbljuju svoj duhovni identitet.

- Bez očuvanja tog duhovnog identiteta i savosvesti teško je da možemo imati bilo kakvu perspektivu. Važne su i dobre sve druge institucije koje postoje u našem narodu, čak i partije. Međutim, koliko god da su one važne u datom trenutku, na duge staze one mogu biti neka vrsta iluzije i obmane da je to prostor u kome se mi možemo očuvati. Neophodno je i ovde negovati taj duhovni koren iz koga svi izviremo, a to je naša Pravoslavna Crkva. To potvrđuje sva naša istorija. Pogledajte svu našu dijasporu. Samo oni koji su vezani uz Crkvu ostaju svesni i svoga identiteta, istakao je Mitropolit.

Na završetku sjednice Mitropolit se zahvalio članovima Savjeta na trudu i ljubavi koje nesebično ulažu na dobro Crkve Hristove.