IZLOŽBA POVODOM PROSLAVE SEDAM
VEKOVA MANASTIRA KRUPE
28/07/2017
ILINDAN U ZAGREBU
02/08/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U
MANASTIRU MARČA

U nedelju, 17/30. jula 2017. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. dr Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju u kapeli Svetih Arhangela na mestu gde se nalazio hram istorijskog manastira Marča.

Njegovom Visokopreosveštenstvu sasluživali su protosinđel Venijamin (Kovačić), jeromonah Nikon (Cvetićanin), jerej Dalibor Petković i đakon Branimir Jokić. Na Božanstvenoj Liturgiji učestvovalo je nekoliko desetina vernika. Posle Liturgijskog slavlja usledio je obred blagosiljanja slavskog kolača i pomen za sve upokojene episkope marčanske, te za sve igumane i monahe koji su se podvizavali u manastiru Marča.

Po završetku svete Liturgije Mitropolit je ostao u dužem srdačnom razgovoru sa svojim eparhiotima uz posluženje koje su pripremili i doneli vernici.

Manastir Marča je podigao mitropolit dabrobosanski Gavrilo Avramović koji je prebegao iz Bosne zajedno sa sedamdeset monaha iz manastira Rmanj između 1578. i 1588. Manastir je bio posvećen Svetim Arhangelima i bio centar duhovnog života pravoslavnih Srba u području Varaždinske krajine. Zbog svog značaja bio je i centar srpskog političkog života. Kao takav postao je meta, u to vreme izrazito snažne austrougarske politike unijaćenja. U manastir je 1671. godine doveden prvi unijatski episkop. Tek 1737. Marča je vraćena Srpskoj pravoslavnoj Crkvi da bi već naredne, 1738. ponovo bila predata u ruke unijata. Pravoslavni narod nije mogao da prihvati činjenicu da se svetinja ponovo oduzima te u noći 17/28. juna 1739. Marča biva zapaljena kako ne bi bilo moguće da se u nju nasele unijatski monasi. Iste godine počinje obnova manastira Marča koja je obnovljena u narednih nekoliko godina. Bečka politika unijaćenja koja nije jenjavala dovodi do nasilnog oduzimanja manastira 1753. godine. Na molbu srpskih vođa carica Marija Terezija u njega ne naseljava unijatske monahe nego latinske monahe pijariste koji su se iz manastira odselili posle nekoliko godina, ali su koristili manastirsko imanje. Posle njihovog odlaska manastir je postepeno propadao do potpunog urušavanja. Na mestu gde se nalazio manastirski hram danas stoji mala kapela posvećena Svetim Arhangelima i oko nje se okuplja pravoslavni narod osobito o prazniku Sabora Svetog Arhangela Gavrila.

Istorija manastira Marča jeste verni prikaz istorije pravoslavnog naroda u Krajini koji je bio spreman da po cenu života sačuva svoju veru i zbog toga stalno prolazio kroz mnoga i teška iskušenja.