NEDELJA DRUGA PO PEDESETNICI
U ZAGREBU
18/06/2017
PROMOCIJA KNJIGE „ZAGREB I JA
SE VOLIMO JAVNO“ MITROPOLITA
PORFIRIJA
24/06/2017

30 GODINA SVEŠTENOMONAŠKE
SLUŽBE MITROPOLITA ILARIONA

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije učestvovao u svečanosti. Episkop moravički Antonije preneo pozdrave i molitvene želje patrijarha Irineja.

U nedelju, 21. juna 2017. godine, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske Patrijaršije Mitropolit volokolamski g. Ilarion, inače i dekan Bogoslovskog fakulteta za postdiplomske i doktorske studije, odslužio je Božansku Liturgiju u hramu ikone Matere Božje „Radosti svih rastuženih“ u Moskvi.

Sasluživali su predstavnik Antiohijske Patrijaršije pri Patrijarhu moskovskom i sve Rusije Mitroplolit filipopoljski Nifon; Mitropolit ekaterinburški i verhoturski Kiril, Mitropolit nižegorodski i arzamaski Georgije; predsednik Sinodalnog odeljenja za versko obrazovanje i katihizaciju Mitropolit rostovski i novočerkeski Merkurije i drugi jerarsi.

Na bogosluženju su takođe činodejstvovali: predstavnik Patrijaršije moskovske pri Patrijarhu bugarskom arhimandrit Filip (Vasiljcev), predstavnik Pravoslavne Crkve Čeških zemalja i Slovačke pri moskovskom patrijaraškom prestolu arhimandrit Serafim (Šemjatovski); nastojatelj hrama Svetog Nikolaja u Parizu protojerej Aleksandar Šegunov; saradnici Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske Patrijaršije, klirici pri ovom svetom hramu, studenti postdiplomci u sveštenom činu i drugi.

U oltaru su molitveno prisustvovali Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Srpska Pravoslavna Crkva), starešina Podvorja Patrijaršije srpske u Moskvi Episkop moravički Antonije i Arhiepiskop pjatigorski i čerkeski Teofilakt.

Bogosluženju je prisustvovao opunomoćeni predstavnik Predsednika Ruske Federacije u Centralnom federalnom okrugu A. D. Beglov. Posle sugube jektenije pročitana je molitva za mir u Ukrajini.

Po završenoj Liturgiji pozdrave su uputili predstavnici pomesnih Crkava pri Moskovskom Patrijarhu. Episkop moravički Antonije preneo je srdačne čestitke i molitvene želje mitropolitu Ilarionu od strane Patrijarha srpskog Irineja, dok je mitropolit Nifon istakao zalaganja mitropolita Ilariona na zaštiti hrišćana na Bliskom istoku. U ime služaščih Arhijerja slavljenika je pozdravvio Mitropolit ekaterinburški i verhoturski Kiril. Mitropolitu Ilarionu obratio se i izaslanik Predsednika Putina A. D. Bergov, koji je vrednovao njegov rad kao diplomate, pisca crkvenih dela, kompozitora i kao čoveka koji zna kako treba voleti svoju otadžbinu: -Sa oduševljenjem pratimo Vašu diplomatsku delatnost, pratimo kako Vi ne branite samo našu zemlju, nego i Pravoslavlje u celom svetu. Na kraju je govorio i Visokopreosvećeni Ilarion.

Prema mospat.ru Informativna služba SPC