Slava manastira Lepavine
07/12/2021
Patrijarh: Držimo se prave vjere Hristove
16/12/2021

O. Nikolaj Balašov služio pomen na Mirogoju

U Sabornom hramu u Zagrebu

U Katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, delegaciju Fondacije za podršku hrišćanskoj kulturi i nasleđu dočekalo je sveštenstvo hrama, predvođeno Arhijerejskim zamjenikom protonamjesnikom Bogoljubom Ostojićem i duhovnikom hrama arhimandritom Danilom (Ljubotinom).

 

Delegacija Fondacije za podršku hrišćanskoj kulturi i nasleđu na čelu sa izvršnim direktorom Fondacije E. I. Skopenkom i protojerem Nikolajem Balašovom, zamjenikom predsjedavajućeg Odjeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije, posjetili su, u četvrtak 9. decembra 2021. godine Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. U hramu ih je dočekao Arhijerejski zamjenik protonamjesnik Bogoljub Ostojić i sveštenstvo hrama. Duhovnik Katedralnog hrama arhimandrit Danilo (Ljubotina) poželio je članovima delegacije dobrodošlicu i govorio o istoriji i sadašnjem životu zagrebačke parohije.

Istog dana gosti su posjetili i groblje Mirogoj, gdje ih je dočekao o. Mihailo Žikić. Obišli su groblja ruskih emigranata i posjetili pravoslavne kapele – Svetih apostola Petra i Pavla iz 1891. i kapelu Vaskrsenja Hristovog, podignutu 1928. godine. U ruskoj kapeli (Vaskrsenja Hristovog) protojerej Nikolaj Balašov služio je pomen za ruske sunarodnike koji počivaju na groblju.

Istog dana, delegacija Fonda za podršku hrišćanskoj kulturi i nasleđu se, u Ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu sastala sa ambasadorom Rusije u Hrvatskoj A. A. Nesterenkom.

Tokom posjete Zagrebu delegaciju je pratio nastojatelj Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev.

Tri dana ranije (6. decembra), delegacija je posjetila Njegovu Svetost patrijarha srpskog Porfirija u Beogradu. Sa Patrijarhom su razgovarali ”o perspektivama saradnje Srpske Pravoslavne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve u kulturi i obrazovanju, kao i o mogućem učešću Fonda za podršku hrišćanske kulture i nasleđa u projektu Srpske Pravoslavne Crkve usmerenom ka očuvanju kulturnog nasleđa”, saopštila je Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve.

 

P.K.