Nedelja praotaca u Zagrebu
02/01/2019
Podeljena pomoć ugroženima u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj
05/01/2019

Jerođakon Nektarije (Đurić) održao
predavanje u Zagrebu

U subotu, 29. decembra 2018. godine, u svečanoj sali Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu, održano je poslednje predavanje u ovogodišnjem božićnom ciklusu predavanja.

Predavanje, na temu Mir Božji – Biblijsko i liturgijsko poimanje mira u svetlu Ovaploćenja Hristovog, održao je jerođakon Nektarije (Đurić) iz Niša. U svom predavanju otac Nektarije je govorio o biblijskom poimanju mira, o etimološkom, kulturološkom i antropološkom značenju termina mir u drevnim jezicima i kulturama (latinski, grčki, jevrejski i slovenski). Zatim je govorio o liturgijskom poimanju mira objašnjavajući slušaocima liturgijske prozbe u kojima se pominje reč mir, molitve u kojima se crkvena zajednica moli za mir, i vozglase kao što je Mir svima!

Praveći distinkciju između mira koji nam daje Hristos i mira kako ga poima savremeni svet, otac Nektarije je istakao da Crkva crpi svoj mir iz celosnosti Hristove ličnosti, iz jedinstva, ispunjenja u Hristu, Mira Hristovog. Taj mir dolazi Hristom, i ostaje Hristom u njegovom Telu koje žrtvena i iskupiteljna Ljubav Njegova ispunjava sadržajem, sabirajući u Carstvo Božije, u Mir Božiji, svu tvorevinu. Mir Božiji za koji molimo na samom početku Liturgije je prostor, i jedini mogući, jedini prihvatljivi, adekvatan kontekst za ulazak Eshatona u prostor i vreme istorije. A to je Sveta Liturgija – prostor za delanje preobražavajuće Ljubavi Božije u svetu koji Njom dobija obrise Carstva Nebeskog!