Slava kapele u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu
12/05/2020
Obnova Sabornog hrama u Zagrebu
17/05/2020

Apel Mitropolita Porfirija državnim vlastima Republike Crne Gore povodom hapšenja Episkopa Joanikija

Zagreb, 13. maj 2020.


Vladiku Joanikija poznajem skoro četiri decenije, sigurno najduže od svih naših sveštenoslužitelja, i na tome sam veoma blagodaran Bogu. Stoga osećam potrebu, ne samo da mu izrazim podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukažem da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona. Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru.

Pozivam zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili. Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi.

Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih.

Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakava posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija.

Svima nama neka Sveti Vasilije Ostroški, koga juče proslavismo, ali i ožalostismo, podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli.


Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije