ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU
09/07/2017

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE
MEŠOVITE KOMISIJE

Dana 12. i 13. jula 2017. godine okupili su se u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu, na svom i šestom i poslednjem sastanku a pod predsedavanjem oca Bernarda Ardure, predsednika Papskog veća za istorijske nauke, članovi Mešovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka radi zajedničkog razmatranja lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog.

U ime Hrvatske biskupske konferencije bili su prisutni: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; monsinjor Antun Škvorčević, biskup požeški; monsinjor Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr Jure Krišto i dr Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest.

U ime Srpske Pravoslavne Crkve bili su prisutni: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i prof. Darko Tanasković, stalni predstavnik Repubike Srbije pri UNESKU.

Prisutni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobronamerno prihvatio molbu Patrijarha srpskog Irineja i odlučio ustanoviti ovu Komisiju.

Svi članovi Komisije blagodarni su na srdačnoj atmosferi u kojoj su s punom slobodom govora mogli da ispune zadatak poveren Komisiji, tj. da pristupe zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Od početka rada Komisije, njeni članovi su bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti Pape. Članovi Komisije takođe priznaju da svaka Crkva ima vlastite kriterijume za kanonizaciju.

Članovi Komisije su se takođe složili da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960. godine, godine smrti kardinala Stepinca. Takođe je bilo moguće da se osvetli život i službu jednog važnog katoličkog pastira u posebno problematičnom istorijskom periodu.

Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi još uvek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca, tumačenja koja su uglavnom davali katolici Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita.

Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je da su sve crkve bile izložene okrutnim progonima i imale svoje mučenike i ispovednike vere. U tom smislu, članovi Komisije su se saglasili oko mogućnosti buduće saradnje, u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovednike vere obeju crkava.