Sveti Sofronije, patrijarh jerusalimski, četvrtak, 24. mart
24/03/2022
Prepodobni Teofan Ispovednik, petak, 25. mart
25/03/2022

Za Crkvu je mir imperativ koji nema alternativu

Patrijarh Porfirije sa Karlom Nehamerom, saveznim kancelarom Republike Austrije

U odvojenim sastancima sa predstavnicima Evropske Unije i ambasadorom Belgije u Srbiji, te saveznim kancelarom Republike Austrije, Patrijarh Porfirije je razgovarao o mogućnostima uspostavljanja mira u Ukrajini.

 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije proteklih dana se u tri odvojene posjete u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sastao sa Emanuelom Žiofreom, šefom delegacije Evropske Unije u Srbiji, Kunom Adamomambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji, i sa Karlom Nehamerom, saveznim kancelarom Republike Austrije.

Na pomenutim sastancima naglašen je značaj uspostavljanja mira u krizi koja potresa evropski kontinent.

Prilikom sastanka sa Emanuelom Žiofreom, 15. marta, sagovornici su se saglasili da Crkve i vjerske zajednice i njihovi predvodnici danas mogu imati blagotvornu ulogu, jer se zalažu za mir, dijalog, toleranciju i imaju mogućnost da doprinesu prevazilazenju velikih problema sa kojima se suočava današnja Evropa.

Ambasador Žiofre je izrazio žaljenje što pojedini mediji plasiraju različite dezinformacije u vezi sa sukobima u Ukrajini, napominjući da su one opasne i da mogu dovesti do novih konflikata.

Patrijarh Porfirije je, s tim u vezi, istakao da se Srpska Pravoslavna Crkva ne prepoznaje u kvalifikacijama iznijetim u Rezoluciji Evropskog Parlamenta jer ne odgovaraju stvarnosti.

„Crkva se zalaže i radi na mirnom i plodotvornom suživotu i saradnji svih naroda i za nju je mir imperativ koji nema alternativu“, poručio je Patrijarh srpski.

U istom tonu protekao je, 18. marta, i sastanak sa Kuna Adamom, ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji. Tom prilikom Patrijarh Porfirije je istakao da Crkva gdje god boravi čini sve što može kako bi se uspostavio mir.

Dan ranije, 17. marta, u razgovoru Njegove Svetosti sa Karlom Nehamerom, saveznim kancelarom Republike Austrije, Patrijarh je sa zadovoljstvom govorio o dobrim uslovima u kojima djeluje Srpska Pravoslavna Crkva u Austriji, i na tome se zahvalio kancelaru Nehameru.

Nezaobilazna tema bila je i kriza na evropskom kontinentu. Posebno je iskazana velika zabrinutost zbog rata u Ukrajini. Saglasno je rečeno da je neophodno da se što prije okonča sukob, a prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve se založio za održavanje stalnog dijaloga kao najboljeg načina za rješavanje svih sukoba i nesporazuma. Kancelar Nehamer je naglasio značaj uloge vjerskih lidera u prevazilazenju sukoba.


N.M.