VESTI IZ HRIŠĆANSKOG SVETA


30/09/2018

Patrijarh Irinej i Patrijarh Vartolomej
zajedno služili Svetu Arhijerejsku
Liturgiju

Danas, u nedelju 30. septembra 2018. godine, Njegova Svesvetost Patrijarh konstantinopoljski i vaseljenski G.G. Vartolomej i Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej služili su Svetu Patrijarašku Liturgiju i parastos u Crkvi Svetog Pantelejmona u Solunu uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.
28/07/2018

Delegacija Ruske pravoslavne crkve
u Sloveniji

Delegacija Ruske pravoslavne crkve u Ljubljani. Episkop kronštadtski Nazarije služio pomen na brdu Vršič.
25/07/2018

Apel Patrijarha srpskog Irineja
za pomoć grčkom narodu

Apel Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja za pomoć grčkom narodu
27/09/2017

NJEGOVO BLAŽENSTVO PATRIJARH
ALEKSANDRIJSKI I SVE AFRIKE
G. TEODOR II

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor u zvaničnoj (mirnoj) poseti Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.
25/09/2017

SABORNA PATRIJARAŠKA LITURGIJA
U HRAMU SVETOG SAVE

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II i Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služili su 24. septembra 2017. godine svetu Liturgiju u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. Predstojatelju Aleksandrijske Crkve ovom prilikom uručen je orden Svetog Save.
25/09/2017

ZVANIČNI RAZGOVORI
U PATRIJARŠIJI SRPSKOJ

Drugi dan mirne posete Njegovog Blaženstva Pape i Patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike g. Teodora II Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi otpočeo je zvaničnim prijemom koji je za visokog gosta upriličio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej u dvoru Patrijaršije srpske u Beogradu.
23/09/2017

DOKSOLOGIJA U ČAST PATRIJARHA
ALEKSANDRIJSKOG G. TEODORA II

Svečana doksologija u čast Njegovog Blaženstva Pape i Patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike g. Teodora II služena je večeras, 22. septembra 2017. godine, u Patrijaršijskoj pridvornoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu.
23/09/2017

PATRIJARH ALEKSANDRIJSKI
G. TEODOR STIGAO U BEOGRAD

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II stigao je večeras, 22. septembra 2017. godine, u zvaničnu (mirnu) posetu Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.
22/06/2017

30 GODINA SVEŠTENOMONAŠKE
SLUŽBE MITROPOLITA ILARIONA

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije učestvovao u svečanosti. Episkop moravički Antonije preneo pozdrave i molitvene želje patrijarha Irineja.
09/06/2017

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEŠOVITE
KOMISIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
I HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

U sredu 7. i četvrtak 8. juna 2017. godine, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, održan je peti sastanak Mešovite komisije Srpske Pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije čiji je zadatak da zajednički razmotri ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata. Tema sastanka je bila „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.“