MITROPOLIT PORFIRIJE PRIMIO PRIZNANJE OD UDRUŽENJA ZA VERSKE SLOBODE U RH
12/01/2019
Najava akademije u Mariboru povodom 800. godišnjice autokefalnosti SPC
16/01/2019

SVETI DOSITEJ ISPOVEDNIK
PROSLAVLJEN U ZAGREBU

U kapeli Duhovnog centra Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu evharistijskim sabranjem proslavljen je Sveti Dositej Ispovednik i sveštenomučenik zagrebački. S vernim narodom, uz sasluženje arhimandrita Danila (Ljubotine), protonamesnika Bogoljuba Ostojića i đakona Dragana Radića, arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin dr Porfirije.

Tradicionalno, proslava Svetog Dositeja zagrebačkog i karpatoruskog okuplja pored vernika zagrebačke parohije i brojne članove ruske zajednice iz Zagreba i Hrvatske.

Nakon pričešća Svetim Darovima, osveštan je slavski kolač i žito, a potom se besedom okupljenima obratio mitropolit Porfirije: „Takav je bio i među svetima proslavljeni sveti Dositej zagrebački koji je živeo u teška vremena. Ne samo kada je ušao u početak svoje končine, kada je počeo Drugi svetski rat, nego i pre toga. Teška su vremena bila za hrišćane uopšte, a naročito teška vremena za pravoslavne na zapadnom delu Evrope. Međutim, sveti Dositej je srcem svojim, i bićem čitavim svojim bio vezan za Hrista. I nije mu glavna tema i preokupacija bila briga o teškoćama. Nije svoj pogled, svoja razmišljanja, svoje trudove, fokusirao na teškoće i na iskušenja. Jer ako to činimo, a svi imamo teškoće i iskušenja, onda se zapravo potpuno troše naše duhovne snage koje nam je Bog dao, i svako od nas ih ima. Onda postajemo smućeni. Onda postajemo brižni. Onda postajemo uplašeni, a Bog nam je dao iskušenje i teškoće kao zadatke koje treba da rešimo da bismo rešavajući ih iz njih izlazili snažniji, bolji, više vezani za Hrista, i sa većom ljubavlju prema bližnjima. Jer ta iskušenja koja nam je dao nikada nisu veća od snage duhovne koju nosimo u sebi, kojom nas je takođe Bog obdario.“

Ruska zajednica pripremila je prigodni program koji je izveden u svečanoj sali Duhovnog centra. Centralnim delom svečanosti postao je video razgovor sa ruskim sveštenikom - nastojateljem hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zelenogradsku, Kaliningradska oblast u Ruskoj Federaciji o. Igorom i vernicima ove parohije. Uz međusobne čestitke u povodu praznika Rođenja Hristovog i Svetog Dositeja, te blagoslovenu predstojeću godinu, tokom ovog uključenja, razmenjivale su se tradicionalne srpske i ruske Božićne i bogoslužbene pesme koje su izvodili članovi parohijskog hora iz Zelenogradska, Mešovitog hora iz Zagreba i Dečijeg hora Zagrebačke parohije koji vodi gđa Olena Ciglenjak.

Svečanoj proslavi prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj NJ. E. Anvar Sarvarovič Azimov, savetnik u Ambasadi Srbije u Zagrebu Nenad Maričić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, član Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Proslava je nastavljena uz prigodno slavsko posluženje i druženje.