Najava akademije u Mariboru povodom 800. godišnjice autokefalnosti SPC
16/01/2019
IZJAVA EPISKOPA SRPSKE PRAVOSLAVNE I KATOLIČKIH BISKUPA CRKVE SA SUSRETA U POŽEGI
17/01/2019

Susret episkopa Srpske pravoslavne crkve
i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije

Na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, u božićnom ozračju, pred početak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo hrišćana, 17. januara 2019. godine, u Biskupskom domu u Požegi, održan je susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije. Iz Srpske pravoslavne Crkve u susretu su učestvovali mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije; episkop gornjokarlovački g. Gerasim; episkop pakračko-slavonski g. Jovan; episkop dalmatinski g. Nikodim i episkop osečkopoljski i baranjski g. Heruvim. Uz domaćina, požeškog biskupa g. Antuna Škvorčevića, iz Hrvatske biskupske konferencije u susretu su uzeli učešća zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije g. Želimir Puljić; splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom g. Marin Barišić; đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit g. Đuro Hranić i hvarski biskup i generalni sekretar Hrvatske biskupske konferencije g. Petar Palić.

Na početku susreta je domaćin, biskup Antun, izrazio dobrodošlicu, istakavši uvjerenje da je ovaj skup episkopa i biskupa susret, jer se na njemu ostvaruje ono raspoloženje koje sv. apostol Pavle preporučuje Kološanima. Apostol ih uvjerava da kod onih koji vjeruju u Hrista više „nema Jelina ni Judeja, obrezanja ni neobrezanja, varvarina ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego je sve i u svemu Hristos“. Zatim nastavlja: „Obucite se, dakle, kao izabranici Božiji, sveti i ljubljeni, u milosrđe, dobrotu, smirenoumlje, krotost, dugotrpeljivost, podnoseći jedan drugoga, i opraštajući jedan drugome ako ko ima tužbu na koga; kao što Hristos oprosti vama, tako i vi. A povrh svega toga, obucite se u ljubav, koja je sveza savršenstva. I mir Božiji neka vlada u srcima vašim, na koji ste i pozvani u jednome tijelu, i budite zahvalni.“ (Kološanima 3:11-15).

Potom su prigodnu riječ uputili mitropolit Porfirije i nadbiskup Želimir Puljić. Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost njihovih susretanja u službi promovisanja otvorenosti, povjerenja, dobrohotnosti, razumijevanja, uklanjanja predrasuda. Istaknuto je da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko sopstvenih, što razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i udaljava jedne od drugih. Biskupi i episkopi su se zauzeli za jevanđelska polazišta u međusobnim odnosima i djelovanju, za zajedničke nastupe u našoj javnosti, kako bi ohrabrili vjernike da promovišu zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti. U razgovoru je dotaknuto više aktuelnih pitanja iz javnog života, s posebnim osvrtom na rasprave o stradanjima brojnih ljudi u Drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega, kao i o još neizliječenim ranama koje je u dušama mnogih ostavio rat od 1991. do 1995. godine, kako Hrvata tako i Srba, posebno onih čiji su najbliži ubijeni ili su nestali. O tome su biskupi i episkopi dali posebnu Izjavu.

Na susretu je vladala bratska atmosfera, ispunjena srdačnošću i međusobnim povjerenjem.