„AZBUKOLJUBI“ NAGRAĐENI NA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEŠOVITE
KOMISIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
I HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

U sredu 7. i četvrtak 8. juna 2017. godine, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, održan je peti sastanak Mešovite komisije Srpske Pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije čiji je zadatak da zajednički razmotri ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata. Tema sastanka je bila „Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.“

U ime Svete Stolice, sastanku je predsedavao predsednik Papskog odbora za istorijske nauke otac Bernard Ardura. Kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve u radu Komisije učestvovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije, episkop bački dr Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. dr Darko Tanasković, ambasador, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESKO-u, i za ovu priliku pozvani stručnjaci, prof. dr Ljubodrag Dimić, profesor na Filosofskom fakultetu u Beogradu, dr Milan Koljanin, viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, i prof. dr Radmila Radić, naučni savetnik na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu. Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u rečenoj Komisiji učestvovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor dr Ratko Perić, kao i dr Jure Krišto i dr Mario Jareb, naučni savetnici sa Hrvatskog instituta za povijest. Član komisije biskup požeški dr Antun Škorčević bio je opravdano odsutan.

Predviđeno je da poslednji sastanak Komisije bude održan u Rimu 12. i 13. jula 2017. godine, na kome će se sumirati dosadašnji rad Komisije.