„АЗБУКОЉУБИ“ НАГРАЂЕНИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ У РУСИЈИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МЕШОВИТЕ
КОМИСИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
И ХРВАТСКЕ БИСКУПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

У среду 7. и четвртак 8. jуна 2017. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одржан је пети састанак Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције чији је задатак да заједнички размотри улогу надбискупа Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата. Тема састанка је била „Надбискуп и кардинал Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960.“

У име Свете Столице, састанку је председавао председник Папског одбора за историјске науке отац Бернард Ардура. Као представници Српске Православне Цркве у раду Комисије учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј, епископ славонски Јован, проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Републике Србије при УНЕСКО-у, и за ову прилику позвани стручњаци, проф. др Љубодраг Димић, професор на Философском факултету у Београду, др Милан Кољанин, виши научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду, и проф. др Радмила Радић, научни саветник на Институту за новију историју Србије у Београду. Као представници Хрватске бискупске конференције у реченој Комисији учествовали су: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор др Ратко Перић, као и др Јуре Кришто и др Марио Јареб, научни саветници са Хрватског института за повијест. Члан комисије бискуп пожешки др Антун Шкорчевић био је оправдано одсутан.

Предвиђено је да последњи састанак Комисије буде одржан у Риму 12. и 13. јула 2017. године, на коме ће се сумирати досадашњи рад Комисије.