MITROPOLIT PORFIRIJE GOSTOVAO U
EMISIJI DUHOVNI IZAZOVI NA HRT 1
19/04/2017
JASENOVAČKI NOVOMUČENICI
23/04/2017

SAOPŠTENJE SA SASTANKA MEŠOVITE
KOMISIJE HBK I SPC

U Biskupskom dvoru u Požegi, 20. i 21. aprila 2017. godine, održan je četvrti sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata. Tema sastanka bila je „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi od 1941. do 1945.“.

Na sastanku je učestvovao i u ime Svete Stolice predsedavao o. Bernardo Ardura, predsednik Papskog odbora za istorijske nauke. U svojstvu predstavnikâ Hrvatske biskupske konferencije sudelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, naučni savetnici sa Hrvatskog instituta za povijest dr Jure Krišto i dr Mario Jareb. Kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve učestvovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije Radović, episkop bački g. Irinej Bulović i episkop slavonski g. Jovan Ćulibrk.

Dr Darko Tanasković, ambasador, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESKO-u, bio je sprečen da uzme učešća u radu. Kao pozvani stručni savetnici srpskog pravoslavnog dela Komisije na sastanku su učestvovali dr Radmila Radić, naučna savetnica na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu, dr Ljubodrag Dimić, profesor na Filosofskom fakultetu u Beogradu i dr Milan Koljanin, viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Peti sastanak Mešovite komisije održaće se u Podgorici, 7. i 8. juna 2017. godine, na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“.