KRŠTENJE U GRUBIŠNOM POLJU
17/04/2017
MITROPOLIT PORFIRIJE GOSTOVAO U EMISIJI DUHOVNI IZAZOVI NA HRT 1
19/04/2017

SAHRANJEN ARHIMANDRIT GAVRILO,
IGUMAN LEPAVINSKI

Na Vaskrsni ponedeljak u Svetovavedenjskom hramu Manastira Lepavine svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan sa Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim gospodinom dr Porfirijem, uz sasluženje brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

U nastavku služeno je Vaskršnje opelo novoprestavljenom sveštenomonahu Gavrilu koji se u Gospodu upokojio na Veliku srijedu, a sabranju se besjedom obratio Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije govoreći o Vaskrsenju Hristovom kojim je smrt, posljednji i najveći neprijatelj, pobjeđena.

„Mi verujemo u Hrista, mi verujemo u ono u čemu smo učestvovali juče i danas, mi verujemo u radost pobede nad smrću, verujemo u trijumf života nad smrću u Hristu. Sve ono što mi nismo mogli i ne možemo sami, a za čim čeznemo, možemo jer Gospod može, možemo u Hristu. On je taj eliksir života, On je zapravo nosilac besmrtnosti, nosilac večnoga života, darodavac tog života i svima nama koji verujemo u Njega.“

Mitropolit je nadahnuto govorio o vjeri, podvigu i ljubavi koju je arhimandrit Gavrilo imao prema Hristu i Crkvi, ali i prema svakom čovjeku, bez obzira na njegovu naciju i vjeru.

„U tim nemirnim vremenima on je nosio u sebi raspeti mir, tugu zbog mržnje, tugu zbog zla koje jedni drugima nanosimo, ali ta tuga nije bila bez utehe jer je to bila tuga raspeta, i uteha je dolazila blagodaću Božijom, a on utešen i smiren onda, privlačio je ovde u ovu svetinju blagodaću Božijom mnoštvo ljudi.“

Iguman Gavrilo, sahranjen je na manastirskom groblju, sjeverno od hrama ispraćen proslavljanjem Vaskrsenja Hristovog i radosnom pjesmom Vaskršnjeg tropara Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima u grobovima život darova!