Večernje bogosluženje u Mariboru
27/01/2019
Ministar kulture Srbije posjetio Mitropolita Porfirija i Pravoslavnu gimnaziju
29/01/2019

Proslava Svetog Save u Ljubljani

U nedelju, 14/27. januara 2019. godine, u Hramu Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija u Ljubljani, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije uz sasluženje sveštenika i đakona Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Liturgiju je svojim pojanjem uveličao Hor Radio Televizije Srbije pod dirigentskom palicom g. Bojana Suđića.

Hram Svetih Kirila i Metodija bio je tesan da primi sav sabrani verni narod među kojima je najviše bilo dece, a Svetoj Liturgiji prisustvovali su i Nadbiskup i Metropolit ljubljanski monsinjor Stanislav Zore, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Sloveniji monsinjor Danijel Lesi, kanonik Anton Rojc i g. Silvo Gaberšček.

U toku Svete Liturgije sabranom vernom narodu obratio se Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istakavši značaj proslave Svetog Save i protumačivši reči današnjeg Jevanđelja.

Posle Svete Liturgije sva prisutna deca su otpevala Himnu Svetom Savi i izgovorila recitacije u čast najvećeg Srbina svih vremena – Svetog oca našeg Save i primila paketiće od Mitropolita Porfirija.

U parohijskom domu Hrama Svetih Kirila i Metodija je, posle Svete Liturgije, održana Svečana Svetosavska Akademija na kojoj je nastupio Simfonijski orkestar i Hor Radio Televizije Srbije.