DANI SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH
13/09/2017
OBAVEŠTENJE
14/09/2017

PROSLAVA PRAZNIKA SVETIH
NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

Centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih u Episkopiji pakračko-slavonskoj održana je 9. septembra 2017. godine u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Uz učešće velikog broja okupljenih vernika Episkopije slavonske i gostiju iz skoro svih krajeva Hrvatske, Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Austrije i sestrinskih Pravoslavnih Crkava i ove godine toržestveno je proslavljen spomen Novomučenika jasenovačkih. Molitvena radost otpočela je svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je sa Arhiepiskopom mihalovsko-košickim g. Georgijem iz Pravoslavne Crkve Čeških i Slovačkih zemalja i Mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim g. Porfirijem, kao i Epsikopima vranjskim g. Pahomijem, budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem, bregalničkim g. Markom, pakračko-slavonskim g. Jovanom i timočkim g. Ilarionom, uz sasluženje sveštenstva i đakona, načalstvovao Mitropolit smolenski i dorogobužski g. Isidor.

Na početku evharistijskog slavlja - na malom vhodu, Njegovo Preosveštenstvo Vladika slavonski g. Jovan rukoproizveo je dostojnog protosinđela Pavla (Radusinovića) - igumana manastira Orahovice u čin arhimandrita, zaželevši mu nebeski blagoslov i istrajnost u staranju o svetinji orahovičkoj i njenom bratstvu.

Po pročitanim odeljcima iz Svetog Pisma, pastirskom besedom o Svetim mučenicima Crkve Hristove, strašnoj golgoti koju je preživeo i pravoslavni narod u Rusiji i jedinom načinu da u tom stradanju istrajemo kao istinski sledbenici Hristovi i nosioci Njegove Božanske Svetlosti kako bismo zadobili venac Carstva Božjeg, okupljeni narod pozdravio je Visokopreosvećeni Mitropolit g. Isidor.

Nakon pričešća svetim Darovima u kojima su udeo uzeli skoro svi okupljeni, arhipastirskom besedom o prazniku Svetih novomučenika i stradanju našeg naroda tokom Drugog svetskog rata okupljene je najpre pozdravio domaćin - vladika Jovan, a zatim se prisutnima još jednom obratio mitropolit Isidor prenoseći blagoslove Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila. Tom prilikom mitropolit Isidor je uručio darove sestrinske Ruske Crkve: - ikonu Bogorodice Odigitrije Smolenske - dar sveštenoj obitelji Jasenovačkoj i istu ikonu Presvete Bogorodice izobraženu na arhijerejskoj panagiji - dar episkopu Jovanu.

Okupljeni narod pozdravio je i preneo blagoslove Mitropolita g. Rastislava, prvojerarha Pravoslavne Crkve Čeških i Slovačkih zemalja, Visokopreosvećeni Arhiepiskop g. Georgije, koji je tom prilikom na molitveno sećanje Preosveštenom Vladici, vernom narodu i jasenovačkoj svetinji darovao ikonu Svete braće Kirila i Metodija.

Po svršetku svete Liturgije, kao što je i proteklih godina bio običaj, arhijereji su sa vernim narodom i sveštenstvom na humci nedaleko od spomenika Kameni cvet u slavu Božju a u čast i spomen Svetih novomučenika osveštali slavski kolač i žito.

U znak molitvenog sećanja i bratske ljubavi iskazane kroz evharistijsko slavlje, na blagoslov vernom narodu sestrinskih episkopija Smolenske i Mihalovsko-košicke i njihovim arhijerejima - mitropolitu Isidoru i arhiepiskopu Georgiju vladika Jovan je darovao delove česnih mošti Svetih novomučenika jasenovačkih.

Molitveno slavlje i ovogodišnja centralna proslava praznika Svetih novomučenika okončani su večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, kojem su sa sveštenim klirom Episkopije slavonske i vernicima sa Rijeke iz sestrinske Episkopije gornjokarlovačke, prisustvovali i arhiepiskop Georgije i vladika Jovan.

Izvor: Eparhija slavonska