MITROPOLIT PORFIRIJE PRIMIO
BISKUPA ULE KRISTIJANA KVARMERA
U ZAGREBU
30/06/2017
PRVI DRŽAVNI SKUP VJEROUČITELJA
PRAVOSLAVNE VJERONAUKE
U REPUBLICI HRVATSKOJ
07/07/2017

PROMOCIJA KNJIGE MITROPOLITA
PORFIRIJA „ZAGREB I JA SE VOLIMO
JAVNO“

U četvrtak, 29. juna 2017. godine, u prepunoj sali Novinarskog Doma u Zagrebu, predstavljena je knjiga Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija „Zagreb i ja se volimo javno“, u kojoj su sakupljeni odabrani intervjui i obraćanja Mitropolita Porfirija, a koji su objavljeni tokom prve godine njegove mitropolitske službe na katedri Mitropolitâ zagrebačko-ljubljanskih.

Knjiga je prvenstveno objavljena na ćiriličnom pismu u Srbiji u izdanju Besede, izdavačke kuće Eparhije bačke, a potom i na latiničnom pismu u Zagrebu, u izdanju Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Na promociji knjige govorili su: istoričar Čedomir Višnjić, novinar Saša Kosanović, teolog i novinar Branimir Pofuk, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr Peter Kuzmič, teolog i pisac Jadranka Brnčić, predsednik SNV-a dr Milorad Pupovac, bivši predsednik Republike Hrvatske dr Ivo Josipović i autor knjige. Novinar i teolog Drago Pilsel bio je moderator ovog događaja.

Mitropolit Porfirije se na kraju obratio prisutnima i najsrdačnije se zahvalio svim govornicima na rečima koje, kako je rekao, pre svega doživljava kao izraz njihove ljubavi i poštovanja. Istakao je da mu je hrvatska javnost „poklonila bezuslovnu ljubav i iskazala divnu dobrodošlicu“ i pre nego što je došao u Zagreb, na čemu joj je neizmerno zahvalan, ali isto tako je naglasio da ima neprestano na umu činjenicu i da je „stalno svestan toga koliko je data reč vrlo važna i koliko ima svoju težinu i snagu“.

Predstavljanje knjige uveličala je gospođica Ivana Srbljan, meco sopran Opere HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke, izvođenjem klasične muzike uz pratnju na klaviru gospodina Filipa Faka. Među brojnim uglednim gostima koji su bili prisutni na promociji knjige uNovinarskom domu, bili su novoizabrani episkop dalmatinski gospodin Nikodim Kosović, gospodin Budimir Lončar, gospodin Aleksandar Tolnauer predsednik Saveta za nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, glavni rabin Luciano Moše Prelević kao i mnogi drugi.