Hram Preobraženja Gospodnjeg se zatvara zbog obnove
03/02/2022
Velja Pavlović – Od zaborava čuvao svetitelje i umjetnike našeg vremena
04/02/2022

Patrijarh o Velji Pavloviću (1953-2022)

Velja Pavlović, poput visokog svetionika pružio je svetlost mnogima koji su tražili put ka luci smisla, stoji u tekstu patrijarha Porfirija.

 

Velja Pavlović, čuveni beogradski novinar i tvorac emisije ”Duhovnici” upokojio se u srijedu, 2. februara. Istog dana od njega se oprostio i Njegova Svetost patrijarh Porfirije tekstom koji prenosimo u cijelosti.

Sa bolom u srcu, ali sa čvrstom nadom na Gospoda Vaskrslog primio sam vest da je večeras usnuo kultni televizijski novinar i moj dugogodišnji prijatelj Velja Pavlović.

Uistinu neobična i ni malo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije mu bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do nivoa 23 i da poput visokog svetionika pruži svetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla.

Naročit doprinos ovog retko obaveštenog poznavaoca modernih književnih, umetničkih i bogoslovskih tokova bilo je stvaranje i negovanje kultne emisije Duhovnici, koja je od zaborava sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice pravoslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima.

Svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom, Velja je svakome od nas omogućio da radosno zauzme mesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem. Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho kuca na nebeska vrata, radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo.

Patrijarh srpski Porfirije

Izvor: spc.rs