Патријарх Српске православне Цркве

02/05/2022

Патријарх Порфирије честита Рамазански бајрам

Честике поводом Рамазанског бајрама предсједницима мешихата исламских заједница у Хрватској и Словенији упутио је Патријарх српски Порфирије.
23/04/2022

Честитка кардинала Бозанића: Да Христов мир постане и наш мир

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић честитао је Васкрс патријарху српском Порфирију и пуноћи Српске Православне Цркве.
17/04/2022

Говор оружја, а не љубави, пораз је сваког од нас

”Молим вас да сви учинимо колико је до нас да избеглој браћи и сестрама који су напустили своје домове и нашли се овде са нама, будемо од помоћи, да будемо уз њих”, позив је солидарности са избеглицама из Украјине који је патријарх Порфирије на Цвети упутио у Загребу.
16/04/2022

Патријарх Порфирије честита Васкрс

”Са истим усхићењем свако ко на себи носи име Христово ових ће дана сведочити да је Бог са нама и да ће бити са нама до свршетка света и века”, каже се у патријарховој васкршњој честитки Римокатоличкој Цркви и црквама Реформације у Хрватској и Словенији.
15/04/2022

Јеврејску Пасху честитао Патријарх Порфирије

Јеврејски празник Пасхе који се ове године прославља од 15. до 23. априла, Јеврејима у Хрватској честитао је Његова Светост Патријарх српски Порфирије.
22/03/2022

Патријарх са предсједником Србије: Помоћ за избјеглице из Украјине

Патријарх Порфирије је предсједнику Вучићу представио иницијативу о подршци избјеглицама
13/03/2022

На питање ”И шта ћемо сад?” Христос даје одговор

Патријарх се осврнуо на пјесму 'In corpore sano' Ане Ђурић Констрактe. Казао је да покушавамо да будемо савршени споља – славни, лепи, моћни, богати, а онда дође један мали квар у нашем животу. Дођемо у граничну ситуацију у којој схватимо да од свега тога нема никакве помоћи. На питање: 'Шта ћемо сад?' Христос одговара.
12/03/2022

Патријарх: Да се постигне мир у Украјини

”Молимо се да Бог, благодаћу својом, као Бог мира, донесе у Украјину мир, али и у наша срца; да донесе мир у наш град, у нашу земљу и у читав овај регион, да ловци на појединачне, парцијалне и ко зна каkве све интересе не подстичу поларизације које пре или касније могу да се развију у потпуно неразумевање и сукобе”, поручио је Патријарх.
12/03/2022

Наш међусобни однос показује какав је наш пост

”Ми [хришћани] нисмо ни конзервативни ни либерални. Ми не чувамо ни стари систем вредности, ни стари патријархални поглед нас свет, нити се боримо за модеран приступ човеку. Припадамо овом времену и трудимо се да учествујемо у свему што је добро”.
07/03/2022

Патријарх обишао радове на обнови Саборног храма у Загребу

Патријарх Порфирије обишао је храм Преображења Господњег, у јеку обнове ове најважније православне богомоље у Загребу, која је претрпела озбиљна оштећења у земљотресима 2021. године.
06/03/2022

Патријарх: Мир у Украјини нема цену

”Осећам потребу да подстакнем све нас вечерас овде сабране да тугу претворимо у саосећање, у солидарност са онима који страдају, са онима који сада остају без својих домова, и који траже уточиште и сигурност изван њих”, казао је Патријарх.
22/02/2022

Сусрет Патријарха и Апостолског нунција у Словенији

Његова Светост примио је, у понедјељак, 21. фебруара, у Патријаршијском двору у Београду, Апостолског нунција у Словенији и Апостолског делегата за Косово и Метохију надбискупа Жан-Мари Шпајха.
18/02/2022

Годину дана патријарха Порфирија, уз поруке мира, љубави и конкретне подршке

Током годину дана администрирања Епархијом загребачко-љубљанском, патријарх Порфирије послао је снажне поруке мира и љубави и пружао конкретну подршку онима којима је помоћ потребна. Поводом прве годишњице на трону Светог Саве, уз истовремено администрирање нашом епархијом, подсјећамо на активности и поруке које је Његова Светост послао од избора за 46. поглавара СПЦ, боравећи у Хрватској и Словенији.
15/02/2022

Нови свијет нам се открива у сусрету са Господом

У Цркву долазимо да бисмо се сусрели са Сином Божјим који је дошао међу нас, који нам се открива и показује, али и који постаје једно са нама, казао је патријарх Порфирије на Сретење у Београду
04/02/2022

Патријарх о Вељи Павловићу (1953-2022)

Од Веље Павловића, чувеног београдског новинара и творца емисије ”Духовници”, који се упокојио у сриједу, 2. фебруара, истог дана се опростио и Његова Светост патријарх Порфирије. У патријарховом тексту каже се да је Веља Павловић, попут високог светионика пружио свјетлост многима који су тражили пут ка луци смисла.