Svešt. muč. Artemon, utorak, 26. april
26/04/2022
Reportaža Jutarnjeg o obnovi Katedralnog hrama u Zagrebu
26/04/2022

Pasha u Zagrebu i Ljubljani

U Zagrebu i Ljubljani Vaskrs je proslavljen radosno. Liturgijska sabranja predvodila su dvojica vikarnih episkopa patrijarha Porfirija.

 

Na Veliki Petak uveče, 22. aprila, vladike toplički Jerotej i hvostanski Justin, vikarni episkopi Patrijarha srpskog, po blagoslovu Njegove Svetosti služili su jutrenje Velike Subote u kapeli Svetog Save u Zagrebu.

Na Veliku Subotu, Episkop Jerotej služio je Svetu liturgiju u kapeli Svetog Save u Zagrebu. Sasluživao mu je vladika Justin sa zagrebačkim sveštenstvom.

Vaskršnje jutrenje u pashalnoj noći episkop Justin služio je u Zagrebu, dok je vladika Jerotej predvodio jutrenje u hramu svetih Kirila i Metodija u Ljubljani.

U ispunjenim crkvama, sutradan, prvog dana Vaskrsa, dvojica arhijereja služili su svete liturgije u Ljubljani i Zagrebu, okruženi lokalnim sveštenstvom. To je ujedno i prvi put da su u ta dva grada istovremeno dvojica episkopa služili vaskršnje liturgije.

Po završetku Svete liturgije na Vaskrs u Zagrebu, episkop Justin se obratio okupljenim vjernicima i prenio im pozdrave i blagoslove Njegove Svetosti patrijarha Porfirija. Vladika se na ruskom jeziku obratio i mnogim izbjeglicama iz Ukrajine koji su učestvovali u Svetoj liturgiji. Uputio im je riječi podrške i ohrabrenja. Pored blagosiljanja jaja i sira, blagosloveni su i kuliči, tradicionalni slatki hleb koji se u Ukrajini i Rusiji sprema za Vaskrs.

 

P.K.