Novosti iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

25/06/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU

U nedelju treću po Duhovima Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Mitropolitu su na svetoju Liturgiji sasluživali sveštenici i đakoni sabornog hrama.
24/06/2017

PROMOCIJA KNJIGE „ZAGREB I JA
SE VOLIMO JAVNO“ MITROPOLITA
PORFIRIJA

Pozivamo vas na promociju knjige Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija (Perića), „Zagreb i ja se volimo javno“, koja će se održati u četvrtak, 29. juna 2017. godine, u 19 sati, u Novinarskom domu (ul. Perkovičeva 2) u Zagrebu.
22/06/2017

30 GODINA SVEŠTENOMONAŠKE
SLUŽBE MITROPOLITA ILARIONA

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije učestvovao u svečanosti. Episkop moravički Antonije preneo pozdrave i molitvene želje patrijarha Irineja.
18/06/2017

NEDELJA DRUGA PO PEDESETNICI
U ZAGREBU

U drugu nedelju po Pedesetnici, 18. juna 2017. godine, kada naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na svetog sveštenomučenika Doroteja i Prepodobnog oca našega Petra Koriškog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije načalstvovao je Evharistijskim sabranjem vernog naroda Božijeg, u katedralnom hramu u Zagrebu, uz sasluženje sveštenika i đakona hrama.
17/06/2017

POKLONICI IZ LJUBLJANE
POSJETILI SRPSKE SVETINJE

Grupa hodočasnika iz ljubljanskoga hrama Svetih Kirila i Metodija je, od 8. do 11. juna, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija, posjetila pravoslavne svetinje Srbije.
17/06/2017

POLAZNICI VJERONAUKE POSJETILI MANASTIR GOMIRJE

Polaznici časova vjeronauke pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija, posjetili su, u subotu 10. juna, manastir Gomirje u Eparhiji gornjokarlovačkoj.
13/06/2017

POČEO JE PETROVSKI POST

12/06/2017

POSETA MANASTIRU OSTROG

Blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita Porfirija, parohije koprivnička, stupovačka i velikopoganačka organizovale su pokloničko putovanje od 09. do 11. juna 2017. godine.
12/06/2017

POKLONICI IZ ŠTAJERSKE I KORUŠKE
NA POKLONJENJU MANASTIRU OSTROG

U periodu od 9- 11. juna tekuće godine grupa poklonika iz Koruške i Štejerske, predvođena ocem Milanom Jovanovićem iz Maribora, pohodila je man. Tvrdoš, hercegovačku Gračanicu, man. Ždrebaonik i man. Ostrog.
11/06/2017

NEDELJA SVIH SVETIH

U nedelju prvu po Duhovima, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit g. dr Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Preobraženjskom hramu u Zagrebu. Mitropolitu na svetoj Liturgiju sasluživali su sveštenici i đakoni Sabornog hrama.
06/06/2017

„AZBUKOLJUBI“ NAGRAĐENI NA
MEĐUNARODNOM FESTIVALU U RUSIJI

Na 7. međunarodnom omladinskom filmskom festivalu „Svet miru“, održanom u ruskim gradovima Jaroslavlj, Ribinsk i Tutajev, od 17. do 23. maja, dječiji animirani film „Azbukoljubi“ Crkvene opštine u Ljubljani nagrađen je Diplomom drugog stepena u kategoriji „Filmovi o pravoslavlju – dječiji studiji“.
05/06/2017

SVETOTROJIČNA RADOST
U KOPRIVNICI

U Svetotrojični dan, koprivnička parohija je uz svog arhipastira proslavila hramovnu slavu. Visokopreosvećeni Mitropolit dr Porfirije predvodio je veliko slavlje na veliku radost pravoslavnih koprivničkog kraja, od preko 40-tak parohijana.
04/06/2017

PRAZNIK DUHOVA U ZAGREBU

Praznik Duhova – Pedesetnica svečano je proslavljen u Zagrebu. U Preobraženjskom hramu svetu Liturgiju služio je prečasni jerej Bogoljub Ostojić uz sasluženje protojereja Marka Nogića, protosinđela Venijamina Kovačića, i dvojice đakona Sabornog hrama.
04/06/2017

VERONAUKA ZA ODRASLE U MARIBORU

U navečerje velikog hrišćanskog praznika- Duhova, u mariborskom hramu, održana je veronauka za odrasle. O. Milan Jovanović, mariborski paroh, govorio je o sv. Liturgiji.
04/06/2017

PROSLAVLJENI ZAŠTITNICI
LJUBLJANSKOG HRAMA

U Ljubljani je na najsvečaniji način proslavljen praznik Svete ravnoapostolne braće Kirila i Metodija, učitelja slovenskih i zaštitnika srpskog pravoslavnog hrama u ovom gradu.