SAGLASJE CRKVENE MUZIKE ISTOKA
I ZAPADA
17/05/2017
POKLONJENJE PREPODOBNOJ PARASKEVI
18/05/2017

NAŠA HRIŠĆANSKA BRAĆA UVEK
SU DOBRODOŠLA U NAŠU KUĆU

Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički g. Arsenije srdačno je dočekao 16. maja 2017. godine ispred hrama Svetog Save na Vračaru visoke goste iz Rimokatoličke Crkve - Biskupa požeškog dr Antuna Škvorčevića i Nadbiskupa beogradskog monsinjora Stanislava Hočevara sa sveštenicima Nadbiskupije beogradske.

Požeškog biskupa dr Antuna Škvorčevića i delegaciju lično su, u bratskoj ljubavi, pozdravili i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop slavonski g. Jovan. U pratnji vladike Arsenija, vikara Patrijarha srpskog i nastojatelja Spomen-hrama, gosti su najpre posetili hram Svetog Save gde su se upoznali sa istorijatom, tokom izgradnje i uređenja hrama.

Vladika toplički Arsenije upoznao je delegaciju i sa tekućim radovima montiranja lifta u centralnom delu hrama visokog 65 metara, posebno napravljenog za postavljanje mozaika u kupoli najvećeg hrama na Balkanu, njegovom oslikavanju i uređenju. Delegacija Rimokatoličke Crkve na čelu sa Nadbiskupom beogradskim i Biskupom požeškim posetila je i donju crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku knezu Lazaru kao i kriptu srpskih patrijaraha.

Episkop Arsenije, zatim, poveo je delegaciju u malu crkvu Svetog Save na Vračaru, gde su sveštenici zajedno sa Vladikom pred ikonom Bogorodice Trojeručice otpevali tropar Hristovom Vaskrsenju.

Na trpezi ljubavi koju su domaćini upriličili u Parohijskom domu Svetosavskog hrama, vladika Arsenije je gostima zahvalio, u ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, na susretu poželevši da dva susedna hrišćanska naroda u budućnosti razvijaju bratske odnose. Vladika je izrazio svoje lično zadovoljstvo zbog posete visokih gostiju i i poručio: -Naša hrišćanska braća uvek su dobrodošla u našu kuću.

Monsinjor Škvorčevića je istakao da je prijatno iznenađen srdačnim dočekom. -Ovakvim gostoprimstvom nisam se nadao. Želim našim Crkvama u budućnosti mir, slogu, ljubav i jedinstvo, poručio je Biskup i pozvao vladiku Arsenija da uzvrati posetu i bude dragi gost u Požeškoj biskupiji. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar takođe je zablagodario vladiki Arseniju i bratstvu hrama na ukazanoj časti i gostoprimsktvu.

Izvor: Hram Svetog Save