Jovanjdan u Zagrebu
21/01/2020
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM GOVORA BISKUPA SISAČKOG VLADE KOŠIĆA
27/01/2020

Molitvena osmina u Sabornom hramu
u Zagrebu

U četvrtak 23. januara 2020. godine, u Katedralnom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, zagrebačka Crkvena opština bila je domaćin šeste večeri ovogodišnje molitvene osmine. Molitvena osmina je period od osam dana, tokom kog se hrišćani različitih denominacija jednog grada okupljaju, svako veče u drugoj crkvi, moleći se pritom za jedinstvo hrišćana.

Molitvena osmina u ispunjenom zagrebačkom pravoslavnom hramu, počela je služenjem prazničnog večernja, u spomen Prepodobnog Teodosija Velikog, osnivača opštežića, uz toržestveno pojanje hora hrama Svetog Preobraženja.

Večernju su prisustvovali domaćin, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Porfirije, apostolski nuncije u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Đorđo Lingva, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić i predsjednik saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat.

Nakon završetka bogosluženja uslijedila je molitva za jedinstvo hrišćana i obraćanje predstavnika Crkava.

Mitropolit Porfirije je, u svom obraćanju, između ostalog, rekao da je Gospod stvorio bogatstvo različitosti: ”Te različitosti su dar Božiji ljudima i izraz Njegovog čovjekoljublja, da bismo mi, imajući svako svoju posebnost kao svoj posebni dar, imali šta da darujemo jedni drugima. Dajući i primajući, dobili smo mogućnost da obogaćujemo druge i da bivamo obogaćeni njima.” Dodao je da je ”Gospod i Carstvo nebesko doveo u našu vezu sa drugima, nazivajući svakog drugog našim bližnjim. Podsjetio nas je da smo svaki put, kada smo nahranili gladnog, posjetili bolesnog ili onog u tamnici, to učinili Njemu.”

Mitropolit je naglasio da je u naše dane, ponajviše potrebno čovjekoljublje: ”Čovjekoljublje nije apstraktan pojam, niti je, kao što mi često činimo, iskazivanje ljubavi prema onima koji su daleko od nas. Čovjekoljublju se učimo u svom svakodnevnom životu, pokazujući da jedni druge prepoznajemo kao braću, ali, i više od toga, pokazujući i praktičnu ljubav jedni prema drugima”.

Kardinal Josip Bozanić istakao je u svom obraćanju da se, tokom molitvenih osmina, okuplja sveti Božiji narod, sabran iz različitih naroda. Naglasio je da „svi zajedno pripadamo istom Gospodu, te da ne možemo biti hrišćani ako se ne priključimo Isusovoj molitvi, u kojoj se molio Ocu, da svi budu jedno“.

Rekao je i da je „naše zajedništvo u Hristu iznad svih podjela. Hristos ne ukida podjele i razlike, ali oplemenjuje“. Kardinal je dodao i da je prvo čovjekoljublje iskazao Bog, po Isusu Hristu, pokazavši nam put do sebe.

Biskup Branko Berić rekao je da je ”molitvena osmina vrlo važan trenutak u životu naših Crkava, zbog čega treba često da se molimo, kako bi se vaskrsli Hristos pokazao prisutnim na svakom susretu hrišćana i donio plodove Duha”. Prema njegovim riječima, ”poznavati se, znači ući u srce drugog, shvatiti rane koje je istorija ostavila u međusobnim odnosima različitih Crkava i iscijeliti te rane, snagom ljubavi tražeći dar Duha Svetog”.

Pastor Ivica Horvat je, govoreći o uskom putu koji vodi u vječni život i širokom srcu, na koje su pozvani svi hrišćani, i referišući se na činjenicu da često teško prihvatamo jedni druge, istakao da na uskom putu moramo jedan drugoga prihvatiti i da na njemu nema nacionalizma.

Govoreći o aktuelnom problemu emigranata koji potresa Evropu, pastor je dodao da, iako velike ekonomske sile nama sugerišu da su emigranti neprijatelji, ”mi kao hrišćani, nemamo pravo na takvo razmišljanje. Mi moramo, ako je čovjek u potrebi, da postavimo sebi pitanje šta Hristos traži od nas i šta bi on učinio u toj situaciji”.

Druženje svih nastavljeno je u prostorijama Eparhijskog muzeja.