Aktivnosti Mitropolita Porfirija

27/12/2017

U LJUBLJANI BOGOSLUŽILI VLADIKA
DAVID I MITROPOLIT PORFIRIJE

U Nedelju praotaca, kada se obilježava i narodni praznik Materice, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševači dr David uz sasluženje Visokopreosvećenog Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija.
07/12/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE
ODRŽAO PREDAVANJE

U sredu 06. decembra 2017 god. otpočeo je novi Božićni ciklus predavanja u organizaciji Crkvene opštine zagrebačke. Prvo predavanje u ovom ciklusu održao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije, na temu Smisao i značaj posta u hrišćanskom životu.
28/11/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE NA PROSLAVI
IMENDANA ARHIEPISKOPA JOVANA

Mitropolit Porfirije načalstvovao je na večernjem i jutarnjem bogosluženju bdenja, a Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Jovan načalstvovao je na Arhijerejskoj Liturgiji koja je usledila u nastavku.
26/10/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE UČESTVOVAO
U RAZGOVORU POVODOM FILMA „USTAJUĆI
ZA MANJINSKA PRAVA“ U EVROPSKOM
PARLAMENTU U BRISELU

U petak, 19. oktobra 2017. Evropski Savet Crkava (CEC) je organizovao u Evropskom parlamentu u Briselu susret radi projekcije film pod nazivom "Ustajući za manjinska prava", a koji istražuje stanje verskih i etničkih manjina u Srbiji i Hrvatskoj. Domaćin događaja, u kom su učestvovali mnogi mladi Srbi i Hrvati, ali i gosti iz drugih zemalja, bio je hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu g. Ivan Jakovčić
02/10/2017

USTOLIČEN EPISKOP DALMATINSKI
G. NIKODIM (KOSOVIĆ)

Patrijarh srpski g. Irinej uveo Preosvećenog g. Nikodima (Kosovića) u tron Episkopa dalmatinskih.
27/09/2017

NJEGOVO BLAŽENSTVO PATRIJARH
ALEKSANDRIJSKI I SVE AFRIKE
G. TEODOR II

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor u zvaničnoj (mirnoj) poseti Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.
25/09/2017

SABORNA PATRIJARAŠKA LITURGIJA
U HRAMU SVETOG SAVE

Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor II i Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služili su 24. septembra 2017. godine svetu Liturgiju u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. Predstojatelju Aleksandrijske Crkve ovom prilikom uručen je orden Svetog Save.
25/09/2017

ZVANIČNI RAZGOVORI
U PATRIJARŠIJI SRPSKOJ

Drugi dan mirne posete Njegovog Blaženstva Pape i Patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike g. Teodora II Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi otpočeo je zvaničnim prijemom koji je za visokog gosta upriličio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej u dvoru Patrijaršije srpske u Beogradu.
01/09/2017

SEDAM VEKOVA MANASTIRA
KRUPE U DALMACIJI

-Danas, na ovaj veliki praznik, neću govoriti o zlim vremenima i stradanjima, a bilo ih je. Da ih bar danas zaboravimo. Ovo je vreme blagoslova i praštanja, tome nas uči ova svetinja. Veliki je samo onaj čovek koji je spreman da oprosti i samo onaj narod koji je spreman da prašta, reči su kojima se Preosvećeni Episkop dalmatinski i izabrani zvorničko-tuzlanski g. Fotije obratio prisutnima na proslavi 700 godina postojanja manastira Krupe
30/06/2017

PROMOCIJA KNJIGE MITROPOLITA
PORFIRIJA „ZAGREB I JA SE VOLIMO
JAVNO“

U četvrtak, 29. juna 2017. godine, u prepunoj sali Novinarskog Doma u Zagrebu, predstavljena je knjiga Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija „Zagreb i ja se volimo javno“, u kojoj su sakupljeni odabrani intervjui i obraćanja Mitropolita Porfirija, a koji su objavljeni tokom prve godine njegove mitropolitske službe na katedri Mitropolitâ zagrebačko-ljubljanskih.