MANASTIRI U MITROPOLIJI
ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOJ


manastir_lepavina

Manastir Lepavina

Po kazivanju jednog starog lepavinskog hroničara, manastir Lepavina je podignut oko 1550. godine, dakle uskoro po formiranju prvih srpskih naselja u ovom kraju. Još se kaže da ga je osnovao monah iz manastira Hilandara porijeklom iz Hercegovine - Jefrem (Vukodabović), koji sklanjajući se ispred Turaka kriomice dođe u ovaj kraj.

Opširnije...

manastir_marca_1

brsljanac1_v

Manastir
Bršljanac

Nekadašnji Manastir Bršljanac nalazio se u planini Gariću (Moslavačka gora ) između sela Bršljanice, Kutinice, Podgarića i Malog Prokopa. Ovaj Manastir zvao se najpre Kutina ili Kutinica jer je prvobitno bio sagrađen između sela Krajiške i Paorske Kutinice na paorskom zemljištu. Kad se Manastir preselio ovamo, gde se danas nalazi kapela a to je bilo četrdesetih godina XVIII veka, počinje se on zbog blizine sela Bršljanice nazivati Bršljancem. Manastir se ponekad zvao i Garjevica po planini u kojoj se nalazio.

Opširnije...

sveta_petka_index
16/08/2017

HRAMOVNA SLAVA U
TURČEVIĆ POLJU

U utorak veče, 15. avgusta tekuće godine, kada Crkva proslavlja uspomenu na prenos moštiju Sv. Arhiđakona Stefana, paroh grubišnopoljski jerej Slaven Jovičić i velikobršljanički jerej Slavomir Gvojić, služili su večernje bogosluženje u hramu Sv. Stefana u Turčević Polju.
13/08/2017

USTOLIČEN EPISKOP NIŠKI
G. ARSENIJE

Toržestvenom Liturgijom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej a sasluživali su: Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Preosvećena gospoda Arhijereji: niški Arsenije, bački Irinej, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, dalmatinski Fotije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David, slavonski Jovan,timočki Ilarion, pološko-kumanovski Joakim, vikarni episkop stobijski David.
11/08/2017

POKLONIČKO PUTOVANJE

Jubilej 700 godina manastira Krupa
09/08/2017

SVETI PANTELEJMON

Sveti Pantelejmon je rođen u uglednoj i bogatoj porodici koja je živela u Nikomidiji, gradu u Maloj Aziji. Njegov otac Evstrogije bio je neznabožac, a majka Evula, hrišćanka.
06/08/2017

USTOLIČEN EPISKOP MILEŠEVSKI
G. ATANASIJE (RAKITA)

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej načalstvovao je 6. avgusta 2017. godine svetom arhijerejskom Liturgijom u manastiru Mileševi i tom prilikom uveo Preosvećenog g. Atanasija (Rakitu) u tron Episkopa mileševskih.
02/08/2017

ILINDAN U ZAGREBU

Svetom arhijerejskom Liturgijom u Zagrebu svečano je proslavljen spomen na svetog proroka Iliju-Ilindan.
30/07/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U
MANASTIRU MARČA

U nedelju, 17/30. jula 2017. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. dr Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju u kapeli Svetih Arhangela na mestu gde se nalazio hram istorijskog manastira Marča.
28/07/2017

IZLOŽBA POVODOM PROSLAVE SEDAM
VEKOVA MANASTIRA KRUPE

Otvaranju izložbe posvećene jubileju 700 godina manastira Krupe, manastira u stradalnoj Eparhiji dalmatinskoj, prisustvovali su Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Episkopi bački Irinej i dalmatinski Fotije, predstavnici političkog i javnog života Novoga Sada.
28/07/2017

SLAVA SVETOARHANGELSKOG
MANASTIRA U KOVILJU

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Fotije, uz sasluženje Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g. Porfirija i Episkopa bačkog g. Irineja, arhimandrita Isihija, nastojatelja Svetoarhangelske obitelji, monaštva i sveštenstva naše Eparhije.
28/07/2017

PATRIJARH IRINEJ OSVEŠTAO HRAM
MANASTIRA OSOVICE

Molitvene svečanosti u Eparhiji banjalučkoj otpočele su 25. jula 2017. godine osvećenjem hrama Blagovesti u manastiru Osovici koje je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.
28/07/2017

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ SVEČANO
DOČEKAN U BANJA LUCI

Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Irineja ispred crkve Svete Trojice u Banja Luci u popodnevnim satima 24. jula 2017. godine dočekao je Preosvećeni Episkop banjalučki g. Jefrem sa arhijerejima, sveštenstvom i vernim narodom.
14/07/2017

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE
MEŠOVITE KOMISIJE

Saopštenje za javnost Mešovite komisije Srpske Pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije
09/07/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije služio je u petu nedelju po Duhovima svetu arhijerejsku Liturgiju u Prebraženjskom hramu u Zagrebu.
07/07/2017

IVANJDAN SVEČANO PROSLAVLJEN
U ZAGREBU

Praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdan svečano je proslavljen u Katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije. Mitropolitu su na svetoj Liturgiji sasluživali sveštenici i đakoni Sabornog hrama.
07/07/2017

PRVI DRŽAVNI SKUP VJEROUČITELJA
PRAVOSLAVNE VJERONAUKE
U REPUBLICI HRVATSKOJ

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina-Katarina Branković“ održan je skup učitelja pravoslavne vjeronauke u Republici Hrvatskoj.
30/06/2017

PROMOCIJA KNJIGE MITROPOLITA
PORFIRIJA „ZAGREB I JA SE VOLIMO
JAVNO“

U četvrtak, 29. juna 2017. godine, u prepunoj sali Novinarskog Doma u Zagrebu, predstavljena je knjiga Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija „Zagreb i ja se volimo javno“, u kojoj su sakupljeni odabrani intervjui i obraćanja Mitropolita Porfirija, a koji su objavljeni tokom prve godine njegove mitropolitske službe na katedri Mitropolitâ zagrebačko-ljubljanskih.