MANASTIRI U MITROPOLIJI
ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOJ


manastir_lepavina

Manastir Lepavina

Po kazivanju jednog starog lepavinskog hroničara, manastir Lepavina je podignut oko 1550. godine, dakle uskoro po formiranju prvih srpskih naselja u ovom kraju. Još se kaže da ga je osnovao monah iz manastira Hilandara porijeklom iz Hercegovine - Jefrem (Vukodabović), koji sklanjajući se ispred Turaka kriomice dođe u ovaj kraj.

Opširnije...

manastir_marca_1

brsljanac1_v

Manastir
Bršljanac

Nekadašnji Manastir Bršljanac nalazio se u planini Gariću (Moslavačka gora ) između sela Bršljanice, Kutinice, Podgarića i Malog Prokopa. Ovaj Manastir zvao se najpre Kutina ili Kutinica jer je prvobitno bio sagrađen između sela Krajiške i Paorske Kutinice na paorskom zemljištu. Kad se Manastir preselio ovamo, gde se danas nalazi kapela a to je bilo četrdesetih godina XVIII veka, počinje se on zbog blizine sela Bršljanice nazivati Bršljancem. Manastir se ponekad zvao i Garjevica po planini u kojoj se nalazio.

Opširnije...

sveta_petka_index
16/02/2018

SRETENJE GOSPODNJE

U četrdeseti dan po Roždestvu donese Presveta Deva svog božanskog Sina u hram jerusalimski da Ga, shodno zakonu, posveti Bogu i sebe očisti (Levit 12, 2-7; Ishod 12, 2).
14/02/2018

OBRAĆANJE MITROPOLITA PORFIRIJA
NA SKUPŠTINI SRPSKOG
NARODNOG VIJEĆA

13/02/2018

PREDSTAVLJEN PROJEKAT
„BUDUĆNOST SRBA U HRVATSKOJ“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je zajedno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća. Ovom prilikom njima je predstavljen projekat Budućnost Srba u Hrvatskoj.
04/02/2018

PROJEKCIJA FILMA »MARŠ NA DRINU«

Svečana sala Gimnazije »Katarina Kantakuzina Branković« 9. februar 2018. u 19 č.
30/01/2018

SVETI SAVA PROSLAVLJEN U RAVNAMA

U nedelju 28. januara, osamdesetak vernika iz Koruške, proslavilo je praznik sv. Save. Evharistijsko sabranje je predvodio o. Milan Jovanović.
30/01/2018

PROSLAVA SVETOG SAVE U MARIBORU

U subotu 27. januara mariborska parohija svečano je proslavila dan sv. Save, prvog Arhiepiskopa srpskog. Proslava je otpočela sv. Liturgijom, koju su služili mariborski parosi o. Savo Kosojević i o. Milan Jovanović. U popodnevnim satima, u dvorani Union, održana je tradicionalna Svetosavska Akademija.
30/01/2018

HRAMOVNA SLAVA U NOVOM MESTU

„Jer gdje su dva ili tri sabrana u ime moje, onde sam i ja među njima“ (Mt. 18, 20).
28/01/2018

SVETI SAVA PROSLAVLJEN U ZAGREBU

Svetu Liturgiju kojom je proslavljen Sveti Sava, prvi arhiepiskop i prosvjetitelj srpski, u kapeli pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu, složili su arhimandrit Danilo (Ljubotina), protosinđel Venijamin (Kovačić) i protojerej-stavrofor Slobodan Lalić.
24/01/2018

EKUMENSKI MOLITVENI HOD U ZAGREBU

Ekumenski molitveni hod po zagrebačkim crkvama, 34. godinu za redom, svoju stanicu imao je i u Svetopreobraženskom hramu Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu, u utorak, 23. januara 2018. godine.
20/01/2018

JOVANJDAN

Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan proslavljen je u Preobraženskom hramu u Zagrebu. Svetom Liturgijom načalstvovao je visokoprepodobni arhimandrit Danilo uz sasluženje sveštenika i đakona Sabornog hrama.
20/01/2018

TAJNA PRAZNIKA:
SVETI JOVAN KRSTITELJ

19/01/2018

PRAZNIK BOGOJAVLJENJA U ZAGREBU

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu molitveno i svečano proslavljen je praznik Bogojavljenja.
17/01/2018

BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA
MITROPOLIJE
ZAGREBAČKO LJUBLJANSKE

15/01/2018

BOŽIĆNA LITURGIJA U HRAMU
PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U ZAGREBU
(VIDEO)

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije načalstvovao je 7. januara 2017. godine, na Božić, evharistijskim sabranjem u Sabornom hramu u Zagrebu, uz sasluženje sveštenstva sabornog hrama. Na Svetoj Liturgiji pojao je Srpski Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ . Toržestvenu Božićnu Liturgiju direktno je prenosila Hrvatska radiotelevizija, uz stručni komentar gospodina dr Vladana Tatalovića, docenta na PBF-u u Beogradu.
14/01/2018

PROSLAVA SVETOG DOSITEJA U ZAGREBU

U kapeli Duhovnoga centra Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu liturgijskom proslavom proslavljen je Sveti Dositej Ispovjednik i sveštenomučenik zagrebački.
13/01/2018

BOŽIĆNA PORUKA NJEGOVOG
VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA
ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG G. PORFIRIJA