Vaskršnji ciklus predavanja u Zagrebu
11/03/2019
Mitropolit Porfirije: O postu
14/03/2019

Liturgijska svečanost i blagosiljanje krsta i zemljišta za novi hram u Kopru

U nedjelju, 10. marta 2019. godine, pravoslavni vjernici u Kopru imali su nesvakidašnju duhovnu radost. Toga dana u jutarnjim satima okupilo se više stotina vjernika iz Kopra i drugih mjesta iz Slovenije, kako bi učestvovali u svetoj Liturgiji i blagosiljanju Časnog krsta i zemljišta na kome će biti podignut pravoslavni hram.

Pravoslavna parohija u Kopru je osnovana prije više od četrdeset godina i od svog osnivanja do danas bogosluženja vrši u hramovima koje joj je ljubazno ustupala na korišćenje Rimokatolička biskupija u Kopru. Rimokatolički hram svete Marte koju sada koristi pravoslavna zajednica je postao tijesan za sav narod koji dolazi na redovna bogosluženja. Poslije pune četiri decenije postojanja došlo je vrijeme da otpočne ostvarenje dugogodišnje ideje o podizanju pravoslavnog hrama.

Tim povodom služena je sveta arhijerejska Liturgija u hramu Svete Marte kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački gospodin Sergije uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog gospodina Nikodima, arhimandrita Simeona, igumana manastira Bišnja u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, jeromonaha Sevastijana, igumana manastira Krka u Eparhiji dalmatinskoj, i više sveštenika i đakona iz eparhija zagrebačko-ljubljanske i bihaćko-petrovačke. Svojim umilnim pojanjem ljepoti bogosluženja doprinijeli su i članovi Srpskog vizantijskog hora Mojsije Petrović iz Beograda.

Liturgijsku besjedu je izgovorio Episkop Sergije tumačeći Jevanđelski odjeljak kojim nas Crkva uvodi u period četrdesetnog Vaskršnjeg posta. Svetoj liturgiji su prisutstvovali biskup Kopra monsinjor Jurij Bizjak, gospođa Zorana Vlatković, ambasador Republike Srbije u Sloveniji, gospođa Ivana Jakšić Matović, konzul Republike Srbije u Sloveniji, župnik Primož Krečić, gospodin Mladen Milanović koji je, kupivši zemljište na kojem će biti izgrađen hram, postao prvi priložnik budućeg hrama u Kopru.

Po završetku svete Liturgije vjernima i svim gostima se obratio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije zahvalivši se svima koji su se okupili i svima koji su doprinijeli da do ovog blagoslovenog povoda dođe.

Poslije kraćeg posluženja svi vjernici, na čelu sa Arhijerejima i sveštenstvom, su se uputili do mjesta gdje će otpočeti gradnja novog hrama. Na tom mjestu Mitropolit Porfirije, uz sasluženje Episkopa Sergija, Episkopa Nikodima i sveštenstva, savršio je čin blagosiljanja novog krsta postavljenog na mjestu izgradnje budućeg oltara. Ovom činu prisustvovali su i gospodin Aleš Bržan, župan grada Kopar i gospodin Boris Popović, bivši župan.