Sveta arhijerejska Liturgija u Celju
14/12/2018
Četvrto predavanje u Crkvenoj Opštini u Zagrebu
20/12/2018

Jeromonah Sevastijan održao predavanje
na temu Božić u Americi

U subotu, 15. decembra 2018. godine, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g. dr Porfirija, u prostorijama svečane dvorane Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu, održano je treće u nizu predavanje u okviru Božićnjeg ciklusa predavanja, koji organizuje Crkvena opština zagrebačka. Gost i predavač je bio visokoprepodobni jeromonah Sevastijan (Gordon), nastojatelj manastira Krke, koji je održao predavanje na temu: Božić u Americi.

Na samom početku svog izlaganja, otac Sevastijan je na veoma živopisan i upečatljiv način govorio o istorijskom razvoju Pravoslavne Crkve na prostorima Severne i Južne Amerike, ali i o njenoj misiji u savremenom svetu. Navodeći mnoštvo primera o misionarskom delovanju i svedočenju Srpske Pravoslavne Crkve na prostorima Amerike, iz njene prošlosti i sadašnjosti, iguman Sevastijan se, kao neko ko je rođen i odrastao u Americi, osvrnuo ukratko na običaje i način praznovanja Božića u Americi.

Na samom kraju, otac Sevastijan je govorio o negativnom aspektu, tj. o komercijalizaciji Božića na Zapadu, koja, nažalost, po njegovim rečima, sve više maha uzima i na našim prostorima. «Duh ovoga sveta» u velikoj meri je uticao na posvetovnjačenje u Crkvi, bogoslovlju i njenom pastirskom radu. U tom smislu, sekularizacija kao gubitak istinskog i autentičnog načina življenja, dovela je članove Crkve do toga da su u potpunosti otuđeni od izvornog duha i učenja Jevanđelja. To predstavlja, po rečima oca Sevastijana, ozbiljnu opasnost protiv koje treba da se borimo.

U nastavku je usledila diskusija u kojoj su prisutni postavljali pitanja.