Данас је: петак, 28 април 2017

 

Након инцидената у Смилчићу, Ивошевцима, Сињу и Дрнишу приликом којих су оскрнављени свети храмови Епархије далматинске и оштећена црквена имовина, у Врбнику се десио нови изгред.

У ноћи између 9. и 10. марта 2017. године проваљено је у цркву Светог Николе и том приликом је начињена материјална штета. Овај догађај дубоко је ражалостио и забринуо вернике Епархије далматинске, али се ипак надамо да то недело, као и она која су му претходила, није слика општег односа локалне заједнице према православним светињама, већ само групе неодговорних појединаца. После полицијског увиђаја остаје нам да се надамо да ће починиоци бити откривени и адекватно санкционисани.

 

 

 

ОБИЈЕНО ПЕТ ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМОВА У ДАЛМАЦИЈИ

Полицијска постаја у Дрнишу установила је да је између недјеље, 6. марта, и сриједе, 8. марта 2017. године обијено пет православних храмова у дрнишком крају: црква Светог Јована Крститеља у Баљцима, црква Светог Луке у Штикову, црква Светог Георгија у Кричкама, црква Светог Јована Крститеља у Миочићу и црква Свете Петке у Кањанима.

Имајући у виду да је црква Светог великомученика Георгија у Кричкама обијена и прије петнаест дана, истовремено кад и црква Светог великомученика Георгија у Велушићу, наглашавамо са осудом и забринутошћу да је ово досад невиђени вандалски чин. На мети напада су правосалавне светиње на дрнишком подручју, па оштећења богомоља, духовног и културног насљеђа овог дијела Далмације, макар и незнатна, напаснички је чин вређања части и достојанства православних вјерника.

Ваља се, одистински, понадати да ће полиција пронаћи починитеље и предузети одговарајуће законске мјере. Посебни чин напасника, засад неоткривених и непознатих мотива, свакако погађа вјерска и људска осјећања сваког хришћанина, потомка предака који су споменуте храмове побожно и неимарски изградили.

Полиција је приликом увиђаја устврдила да, осим нестанка мање количине новца, није на нападнутим вјерским објектима причињена већа материјална штета. Иначе, познато је да улажемо велики напор и труд да обновимо и сачувамо наше православне светиње, што треба да чинимо и истрајавамо и убудуће. Овом приликом молимо вјерни народ да обрати пажњу и обавијести свог парохијског свештеника уколико на храму примјете нешто сумњиво, видљив изглед уништавања наше светиње.

 

 

 

 

 

Извор: Епархија далматинска

РАДИО БЛАГОВЕСТИ