Данас је: среда, 29 март 2017

 

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Загребачко- Љубљанског Господина Г Порфирија, Музеј СПЦ-е  Епархије Загребачко- Љубљанске учествовао је ове године на манифестацији „Ноћ Музеја '17“. 

 У Републици Хрватској ноћ музеја је одражана већ дванаест пута. Ово је прва година да је и наш музеј имао ту част да узме учешћа у овој музејског манифестацији.

Тема овогодишње Ноћи музеја била је музика и знаменити композитори. У складу са темом хор саборног храма Преображења Господњег одржао је у 20.00 часова концерт литургијских композиција у саборном храму . Храм је био отворен за посетиоце све до 22.00 часа.

У музеју је госте дочекивао ризничар музеја ђакон Бранимир Јокић заједно са ученицима  Гимназије К.К.Бранковић. Музеј је отворио своја врата за посетиоце у 19.00 часова а затворио их у 00.30 по поноћи. Праћени појањем хора саборног храма у храму и појањем ковиљских монаха у музеју сви посетиоци су били одушевљени са поставком нашег музеја. Кроз храм и музеј прошло је петстотињак посетиоца. Међу којима је било пуно загребчана али и гостију из иноземства који су у Загреб ове године дошли искључиво поводом ове манифестације. С обзиром да је ово прва година како је музеј узео учешћа у ноћи музеја број посетилаца је већи него што је очекиван.

Музеј СПЦ-е Епархије Загребачко- љубљанске после поновног отварања својих врата 2006.године полако али сигурно се афирмише у културну понуду града Загреба. У десет година како поновно делује просечно годишње има око двестотињак разних групних посета а исто тако и много индивидуалниих посета.

Године 2013. Ушао је у понуду туристичке заједнице града Загреба и у туристички информатор престонице. Од тада све више туриста долази у посету музеју. Поред туристичких посета музеју већ традиционално у обилазак долазе и разне групе студената како државних тако и приватних факултета а нарочито студенти Католичког Богословског Факултета са својим професорима.

Загребчани су били одушевљени да у престоници постоји овакав уникатан музеј који са својим фундусом представља још један драгуљ у круни загребачких културно –историјских институција. Цела манифестиација је прошла без икаквих проблема и у најбољем реду.

 

 

Ђакон Бранимир Јокић ризничар музеја СПЦ-е Епархије Загребачко- Љубљанске

 

 

 

 

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ