Данас је: петак, 28 април 2017

«Помирење – Љубав Христова нас обузима» ( 2 Кор. 5, 14-20)

 

У понедељак, 23. јануара 2017. године, у оквиру овогодишње 33. Светске молитвене осмине за јединство хришћана, представници хришћанских верских заједница града Загреба, на својој станици екуменског хода црквама града Загреба, окупили су се у Православном Преображењском храму на Цвјетном Тргу у Загребу.

Присутне је поздравио у име Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија, високопречасни протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Српске Православне опште гиманзије Кантакузина Катарина Бранковић. Отац Слободан се захвалио свим представницима хришћанских цркава и заједница, као и свим присутнима, што су се одазвали позиву да учествују у овом догађају и пожелео им добродошлицу.

Беседу на тему «Помирење – Љубав Христова нас обузима» ( 2 Кор. 5, 14-20), у име свештенства Саборног храма, изговорио је пречасни јереј Михајло Жикић. Присутнима су се такође обратили: у име Католичке Цркве господин др Јуре Зечевић, професор на КБФ-у и секретар Већа ХБК за екуменизам и дијалог, господин Борис Петерлин из Баптистичке Цркве и Бранимир Бучановић из Реформиране Цркве.

На екуменском молитвеном сусрету суделовали су и председник Поверенства за екуменизам и дијалог Загребачке надбискупије монс. Звонимир Секељ, пастор Јасмин Косо из Протестантске реформиране заједнице Загреб као и мноштво редовница предвођених провинцијалним поглаварицама.

Овај молитвени скуп, одржан под сводовима прелепог Православног преображењског храма, увеличао је хор Саборног светопреображењског храма, изводећи црквене богослужбене молитве и химне: Свјете тихиј, Оче наш, Вјерују, Хвалите имја Господње и Возбраној војеводје.

 По завршетку овог сабрања, дружење је настављено у Музеју Српске Православне Цркве, где је уприличено послужење за све присутне. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАДИО БЛАГОВЕСТИ