Obaveštenje
22/03/2020
Posledice zemljotresa na Sabornom hramu u Zagrebu
29/03/2020

Izjava mitropolita Porfirija posle
zemljotresa u Zagrebu

-Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa korona virusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres. Koliko je meni do sada poznato nema postradalih među našim vernicima, ali svavako postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje naša Mitropolija, izjavio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije.


-Pre svega, velika oštećenja postoje na našem Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Ona su dosta velika, a pstoji bojazan da su još veća kada budemo videli kakava je statička situacija na hramu. Inače, hram spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske. Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu, istakao i je Mitropolit i poručio:

-Ovom prilikom, ja se obraćam svim našim vernicima i uopšte ljudima koji imaju bilo kakvu potrebu vezanu za korona virus ili za posledice jutrošnjeg zemljotresa da nam se obrate, da se obrate našim sveštenicima, a mi ćemo koliko su to naše moći učiniti sve da im pomognemo. Verujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k Sebi. Sigruno je da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovu ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica.