Video zapis svečane Akademije u Mariboru povodom 800 godina autokefalnosti SPC
30/01/2019
Vjernici iz Zagreba posjetili svetinje Gorskog kotara
26/02/2019

Animirani film o Svetom Savi

Predstojeći veliki jubilej, osamstogodišnjicu samostalnosti srpske Crkve, Crkvena opština u Ljubljani obeležiće, između ostalog, i animiranim filmom ”Presto Svetog Save” nastalim u okviru projekta ”Sveti Sava i deca Slovenije”. Ovo je već treći film koji nastaje kao plod saradnje Crkvene opštine i studija za dečiju i omladinsku animaciju DOM iz Sremskih Karlovaca, a uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova – uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Prethodna dva filma: „Azbukoljubi“ i „U početku beše slovo“, nagrađena su značajnim priznanjima na međunarodnim filmskim festivalima.

Deo filma snimljen je na radionicama održanim u crkvenoj opštini. Na ovim radionicama deca su se prvo podsetila žitija i značaja ovog velikog svetitelja, zatim su imala zadatak da se prisete velikih Srba iz naše istorije koji su hodili putem Svetog Save, kao i da osmisle svoja buduća dela kojima će pokazati da su i oni sami naslednici Svetoga Save.

Deca su svoje ideje crtala na papir, zatim ih modelovala od plastelina, pa proanimirala. Na kraju, na radionici zvuka, su snimljeni dečiji glasovi kojima je ceo film ozvučen. Snimljeni materijal montiran je kao deo filma „Presto Svetog Save“, dok je drugi veći deo filma snimljen u studijskim uslovima u Sremskim Karlovcima.

Film govori o životu i značaju ovog velikog svetitelja. Svojim sadržajem oslanja se na žitije Svetog Save od Sv. Vladike Nikolaja, a svojim likovnim izrazom, na tradiciju pravoslavne ikone. Izgled glavnih junaka inspirisan je freskama iz srednjevekovnih manastira, zadužbina svetih Nemanjića. Sa druge strane, režiser filma je četrnaestogodišnji dečak, te je ova važna i ozbiljna sadržina preneta i ispričana lakim jezikom, deci razumljivim i prijemčivim uz simpatične gegove koji filmu daju notu duhovitosti neophodnu da bi mališanima film bio zanimljiv.

Na ovaj način, deca iz Ljubljane su se upoznala sa ovim važnim događajem iz naše istorije, negujući na kreativan i stvaralački način svoj jezik, kulturu i identitet. A srpska deca širom sveta dobila su pažnje vredan animirani film o Svetom Savi.